Iločki osnovci kao dio projekta poticanja razvoja filmskih družina u novim sredinama

Foto: www.radio-ilok.hr

ILOK, Osnovna škola Julije Benešić iz Iloka postala je dio projekta pod nazivom „Mladi mladima – poticanje razvoja filmskih družina u novim sredinama“. Kako se navodi radionice su namijenjene djeci osnovnoškolske i srednjoškolske dobi i to pogotovo u sredinama gdje je filmska umjetnost zapostavljena. Prema programu projekta u planu su dvije kick off radionice i nekoliko manjih putem kojih bi se pratio razvoj filmske družine kroz 2018. godinu. Projekt za cilj ima razviti filmske družine u novim sredinama.

„Ideja projekta je da etablirani kino klubovi koji su u svom radu posvećeni djeci i mladima budu „klubovi mentori“ za filmske družine u nastajanju u bliskim sredinama. Naglasak je na tome da mladi iz postojećih kino klubova koji dugo godina rade s djecom i mladima – Udruge Blank iz Zagreba i Studia Kreativnih Ideja Gunja u svojim županijama budu „klubovi mentori“ i na taj način se pokrene audio video stvaralaštvo na područjima na kojima još nije“, pojašnjavaju organizatori projekta.

Dodaju i kako su kroz ovaj projekt obuhvaćene dvije županije – Vukovarsko-srijemska (Grad Ilok) i Zagrebačka županija (mjesto Šćitarjevo, općina Velika Gorica). Studio kreativnih Ideja Gunja u OŠ Julija Benešića je tijekom proteklog tjedna održao petodnevnu filmsku radionicu na kojoj će učenici 4.c razreda OŠ Julije Benešića stjecali nova znanja i vještine.

„Osnovni ciljevi projekta su kreativno strukturiranje vremena djece i mladih, poticanje mladih na stvaralaštvo i razumijevanje procesa stvaranja te razumijevanja mogućeg utjecaja kulture i umjetnosti na društvo u cjelini i pozitivne društvene procese, zatim stvaranje kvalitetnog edukativno-zabavnog programa te promicanje filmske i novomedijske kulture generalno među mladima te stvaranje spona između baštine, pomišljanja urbane kulture i edukativnih procesa mladih u kontekstu neformalnog učenja“, navodi se u pojašnjenju projekta.