Strategija razvoja urbanoga područja Vinkovci; gradovi Vinkovci i Otok i devet općina povlače 25 milijuna eura za projekte razvoja

Foto: Grad Vinkovci

VINKOVCI, Sporazum o suradnji na izradi i provedbi Strategije razvoja urbanoga područja Vinkovci za financijsko razdoblje 2021.-2027. godine, potpisan je danas u Vinkovcima, a potpisnici su gradonačelnici Vinkovaca i Otoka te načelnici općina Andrijaševci, Ivankovo, Jarmina, Nijemci, Nuštar, Privlaka, Stari Jankovci, Stari Mikanovci i Vođinci.

Današnjim potpisivanjem Sporazuma o suradnji na izradi i provedbi Strategije razvoja urbanoga područja Vinkovci za financijsko razdoblje 2021.-2027. godine, otvorili smo nove mogućnosti za grad Vinkovce i cijelo urbano područje Vinkovaca odnosno naših devet susjednih općina i grada Otoka. Prilika je ovo da unaprjeđenjem suradnje i procesa strateškog planiranja te osmišljavanjem zajedničkih projekta damo novi zamah razvoju urbanog područja koristeći pri tom mehanizme i fondove Europske unije. Kroz ITU mehanizam jedinice lokalne samouprave se povezuju i zajednički djeluju, a mi imamo puno poveznica. Od gospodarstva i kulture pa do obrazovanja gotovo nema segmenta u kojem nismo povezani“, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Napomenuo je kako će u provedbi budućih projekata partnerima na raspolaganju biti Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA, kao i gradski Upravni odjel za investicije, fondove Europske unije i imovinu. Potpisnici Sporazuma na raspolaganju će imati oko 25 milijuna eura koje će utrošiti za realizaciju projekata važnih za napredak ovoga područja.

Kada su Vinkovci u pitanju, u planu imamo veliki broj projekata, no ono na što ćemo bit posebno fokusirani projekti su u području obrazovanja i gospodarstva. O konkretnim projektima ćemo raspravljati na Partnerskom vijeću nakon čega će i javnost biti upoznata s istima. Naglasio bi i dobru suradnju s našim partnerima. Iako nismo svi istih političkih stavova, u ovom smo svi zajedno, nema mjesta politiziranju jer važan je samo rad na poboljšanju uvjeta života naših stanovnika i to je ono najljepše u ovom poslu“, naglasio je Bosančić.

ITU mehanizam gradu Vinkovcima i cijelom urbanom području Vinkovaca otvara nove mogućnosti koje u prijašnjem EU financijskom razdoblju i s prijašnjim modelima financiranja nisu bili dostupni, a izrada strateških dokumenta na lokalnoj razini jedan je od preduvjeta za korištenje spomenutog mehanizma. Stoga je Grad Vinkovci pokrenuo proces strateškog planiranja održivog urbanoga razvoja koji obuhvaća prije svega definiranje obuhvata i uspostavu urbanog područja Vinkovci, navode iz Grada Vinkovaca dodajući kako uUrbano područje Vinkovci čine grad Vinkovci, kao središte urbanog područja te grad Otok i općine Andrijaševci, Ivankovo, Jarmina, Nijemci, Nuštar, Privlaka, Stari Jankovci, Stari Mikanovci i Vođinci.

Pri definiranju obuhvata urbanog područja odabrane su općine koje zadovoljavaju osnovne kriterije odnosno udio dnevnih migracija zaposlenih u grad Vinkovce od minimalno 30%, te postojanja prostornog kontinuiteta. Tako su Općine Andrijaševci, Ivankovo, Jarmina, Nuštar, Privlaka, Stari Jankovci, Stari Mikanovci i Vođinci udovoljile navedenim kriterijima, dok su grad Otok i općina Nijemci ušli u obuhvat temeljem udjela dnevnih migracija učenika i studenata, te infrastrukturnog kriterija i kriterija zajedničkog rješavanja potreba građana.

Sporazum je pozdravio i otočki gradonačelnik Josip Šarić rekavši kako je on prilika gradovima i općinama da u razvoj ulože značajna sredstva kao što su to uspješno do sada, kako je kazao, u našem okružju učinili gradovi Vukovar i Beli Manastir. “Ovo je prilika koju ne smijemo propustit i stoga moramo zajednički djelovati. Mi u gradu Otoku posebice smo zainteresirano za ulaganje sredstava u obnovu i izgradnju nerazvrstanih cesta”, rekao je gradonačelnik Šarić.