U Vukovaru održana sjednica Središnjeg odbora Hrvatskog svjetskog kongresa

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Nakon održanih Svjetskih sportskih igara članovi Hrvatskog svjetskog kongresa (HKS) održali su u Vukovaru sjednicu Središnjeg odbora. Predsjednik HKS Vinko Sabljo pojasnio je kako je kongres zapravo najveća hrvatska iseljenička udruga izvandomovinskih Hrvata koja okuplja iseljeničke udruge u više od 30 zemalja svijeta i na svih pet kontinenata. Sabljo je na konferenciji za novinare iznio smjernice i zaključke koje su donijeli članovi Središnjeg odbora.

„U hrvatskom izvandomovinstvu živi skoro dva milijuna ljudi tako da mi želimo da se ta činjenica uvaži i da u Hrvatskom saboru imamo barem onoliko zastupnika koliko ih trenutno ima srpska nacionalna manjina. Tri zastupnička mjesta za dijasporu predstavljaju zastupnici iz Bosne i Hercegovine, dakle Hrvati iz druge domovine, a ne iz izvandomovinske Hrvatske. Predložit ćemo Vladi RH i da zajedničkim snagama obnovimo Goli otok u znak sjećanja na žrtve totalitarnih režima“, rekao je Sabljo.

Najavio je i da od 1. siječnja 2018. godine s radom započinje poseban radijski i televizijski kanal na kojem će biti emitirano svakoga dana po 8 sati programa iz hrvatske dijaspore dok će ostatak programa činiti emisije i prilozi HRT-a.  Ukazali su i na potrebu gospodarskog razvoja Hrvatske te apelirali na Vladu RH da ubrza birokratsku proceduru kada su u pitanju investitori. Tijekom boravka u Vukovaru Udruzi djece s teškoćama u razvoju uručili su donaciju u iznosu od 25 tisuća kuna.