Obilježena obljetnica smrti vukovarskog heroja Marka Babića

Foto: MUP RH

VUKOVAR, Polaganjem vijenaca na grob na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata obilježeno je 17 godina od smrti jednoga od heroja obrane Vukovara i pukovnika Hrvatske vojske Marka Babića. Njegovi preživjeli suborci kažu kako je Babić jedan od heroja obrane Vukovara koji je tijekom agresije na Vukovar uništio 14 neprijateljskih tenkova. Govoreći o Marku Babiću, koji je bio njezin mlađi brat, Kata Lozančić je rekla kako ga je ona učila hodati, pisati i čitati.

„Često od njegovih suboraca čujem koliko je bio hrabar i koliko je volio Hrvatsku. Poznat je i po tome što je odbio uzeti braniteljsku mirovinu jer je uvijek govorio kako se nije borio za mirovinu. Bio je ponosan Hrvat“, rekla je Lozančić.

Dodala je kako je njen brat preminuo, a da nikada nije saznao gdje su im pokopani roditelji koji su 14. rujna 1991. godine odvedeni s Trpinjske ceste prema Trpinji. Od tada im se gubi svaki trag, a ta potraga traje sada već skoro pune 33 godine.

„ Nedavno je na Petrovačkoj doli pronađena još jedna masovna grobnica te se nadam kako ću tamo pronaći njihove posmrtne ostatke. Svaka nova grobnica za mene znači nadu da ću ih uspjeti pronaći i pokopati. Nadam se da ću u tome uspjeti dok sam živa. Dok je Marko bio živ on je se kretao u tim braniteljskim krugovima i puno je više znao od mene te imao više podataka i informacija. Sada ja pokušavam pohvatati te konce tako da i dalje hodam po smetlištima“, rekla je Lozančić.