Iločka berba grožđa 2019.

ILOK, Iločka berba grožđa održava se ove godine od 24. kolovoza do 8. rujna 2019. Pogledajte program i izaberite nešto zanimljivo što želite pogledati i u čemu želite sudjelovati. Tu su koncerti klape Rišpet, Miroslava Škore i brojni drugi sadržaji. .

I kada pomislite da ste baš vidjeli i upoznali cijelu Hrvatsku, stižete na njen krajnji istok i nailazite na Ilok, mali gradić koji se lijeno „zavalio“ u gnijezdo satkano od vinorodnih brežuljaka, mjesto koje vas jednostavno ostavlja bez daha, mjesto na koje ćete sigurno poželjeti ponovo doći, izvještava HRT Radio Osijek.

Ilok s punim pravom možemo nazvati ne samo gradom vina već i gradom ljubavi, jer sve više mladih i zaljubljenih parova odabire ovo mjesto gdje će „uploviti“ u svoju bračnu luku, pa već sada je vrlo teško pronaći slobodan termin za vjenčanje u narednih godinu dana.

Jedna od najznačajnijih turističkih i vinskih manifestacija u Hrvatskoj, Iločka berba grožđa, ove godine svoja vrata otvara po 52. put, s bogatim kulturno-zabavnim programom i prigodnim eno sadržajima koji su započeli 24. kolovoza i trajat će sve do 8. rujna 2019.

Središnji dio ove atraktivne i jedinstvene manifestacije koju organizira Grad Ilok na čelu s gradonačelnicom Marinom Budimir, održat će se 6. rujna uz koncert klape Rišpet i 7. rujna, kada nam slijedi koncert Miroslava Škore.

Najistočniji grad u Hrvatskoj, Ilok, dunavsko je kraljevstvo vina koje svojim tramincem, kao i svim drugim vinskim sortama ovoga područja posebno tijekom Iločke berbe grožđa privlači brojne ljubitelje dobre kapljice. Proizašla iz starog srijemsko-slavonskog običaja okupljanja pučana u vrijeme početka berbe sa svrhom čuvanja vinograda, slavljenja dobre godine i uroda, manifestacija Iločka berba grožđa, od svojih početaka 1962. godine, prerasla je u jednu od najznamenitijih i najatraktivnijih turističkih manifestacija u Hrvatskoj.

Nikako ne smijemo zaobići niti Vinkovo, proslavu blagdana sv. Vinka, koji je u ovom kraju postao središnje događanje u zimskim mjesecima, a iz godine u godinu privlači sve više gostiju iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja.

I ove godine 52. Iločka berba grožđa nudi gostima grada Iloka mnoštvo interaktivnih i zanimljivih sadržaja.

Uz već dobro znanu Pudarinu, stari narodni običaj čuvanja vinograda prije berbe i Noći vina, koja se prigodno održava u Starom podrumu u suradnji s Iločkim podrumima, organizatori 52. Iločke berbe grožđa pripremaju i likovnu koloniju, nastupe kulturno umjetničkih društava iz Slavonije, Srijema i Slovačke, edukativno-zabavne radionice za djecu i još mnoštvo drugih iznenađenja. Uz vrhunska vina i smotre vinara, tijekom Iločke berbe grožđa, svi gosti grada Iloka imat će priliku kušati i ponajbolje gastronomske delicije ovoga kraja.

Bez sumnje, svaki posjetitelj ove tradicionalne manifestacije pitoreskni Ilok otkrit će se u svojoj punoj ljepoti i bogatom povijesnom i kulturnom nasljeđu, kojim ovaj najistočniji hrvatski gradić odiše na svakom koraku.

HRT Radio Osijek/Davor Lončarić