Igor Jurić: Predatori sa svih strana vrebaju vašu djecu, djelujte preventivno

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Na temu „Nasilje ne poznaje granice“ u Gradskoj knjižnici Vukovar predavanje je održao Igor Jurić, osnivač fondacije Tijana Jurić iz Srbije. Na predavanju, kojega je organizirao Europski dom iz Vukovara, bilo je riječi o opasnosti koje djecu i mlade vrebaju u svakodnevnom životu ali i na društvenim mrežama.

„Prije pojave interneta potencijalni predatori su morali biti treneri sportskih ekipa, nastavnici, okupljati se oko škola ili nešto slično kako bi došli u dodir s potencijalnim žrtvama. S pojavom interneta sve to im je iznimno olakšano. Treba biti iznimno oprezan i djelovati maksimalno preventivno kako bi spriječili moguće tragedije“, rekao je Jurić kojemu je 2014. godine svirepo ubijena kćerka Tijana.

S njenom smrti Jurić je krenuo kako bi što više roditelja upozorio na opasnosti koje vrebaju njihovu djecu ali i djeci pojasnio kakve im sve opasnosti prijete u svakodnevnom životu. Ukazao je kako roditelji na razne načine trebaju djelovati preventivno i djeci pojasniti potencijalne opasnosti. Istakao je i kako predatori na društvenim mrežama najčešće koriste lažne profile kako bi stupili u kontakt s potencijalnim žrtvama te su oni pri tome spremni strpljivo čekati i po nekoliko mjeseci. Iskustva iz Srbije kažu kako je čak 92 posto osoba koji napastvuju djecu prethodno već imalo takva kaznena djela.

„Ako Vam dijete ima nekoliko stotina prijatelja među njima je gotovo sigurno barem jedan potencijalni predator. Oni su najčešće u početku strpljivi i ljubazni i tako se ponašaju sve dok ne steknu povjerenje. Pri odabiru žrtava traže djecu s malim brojem prijatelja na društvenim mrežama. Morate paziti kakve fotografije stavljate na društvene mreže, tko su prijatelji, što pišu… Uvijek kažem da kada objavljujete fotografije na društvenim mrežama da morate biti svjesni da su one tada njihovo vlasništvo i da ih mogu prodati bilo kome“, samo su neki od Jurićevih savjeta.

Rekao je i da kod učeničkih eskurzija roditelji prije toga moraju znati s kim šalju svoju djecu, s kojom agencijom, raspitati se o njihovim ranijim putovanjima… Pri tome roditelji trebaju pronaći brojeve veleposlanstava svoje države i lokalne policije kako bi ih se moglo kontaktirati u slučaju potrebe. Treba imati uvijek i lozinku s kojom dijete, ako je u opasnosti, može diskretno roditeljima reći da je u opasnosti. Osvrnuo se i na oglase za radna mjesta u inozemstvu napominjući da prethodno uvijek treba provjeriti potencijalnu tvrtku.

„Maksimalno treba djelovati preventivno kako bi se spriječile moguće tragedije. Godišnje u Srbiji imamo zabilježeno između 1300 i 1500 nestale djece što je stravična brojka“, zaključio je Jurić.