Predstavljen projekt “Koga smo zaboravili – Židovsko nasljeđe u našem gradu”

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, „Koga smo zaboravili – Židovsko nasljeđe u našem gradu“ naziv je projekta kojega provodi Europski dom Vukovar, a koji je predstavljen danas kada se obilježava Dan sjećanja na žrtve holokausta.

„Cilj je kroz projekt upoznati širu javnost, i to osobito mlade, sa židovskom poviješću u Vukovaru i regiji i potaknuti ih na istraživanje židovske zajednice koja je nekada oblikovala grad ali i na događaje koji su doveli do nestanka ove zajednice u holokaustu. Do Drugoga svjetskoga rata židovska zajednica u Vukovaru, s više od 200 obitelji, bila je jedna od najznačajnijih i najstarijih židovskih općina u tadašnjoj državi. Najveći dio njih ubijen je ili odselio u vrijeme Drugoga svjetskoga rata“, rekla je voditeljica projekta Nicole Alt.

Govoreći o projektu viša stručna savjetnica projekta Maja Buljubašić kazala je kako će u okviru projekta biti provedene brojne aktivnosti kroz koje će se ukazati na život i djelovanje židovske zajednice u Vukovaru i okolici.

„Učenici Gimnazije Vukovar istraživati će poznate židovske obitelji i praviti biografije o istaknutim osobama iz židovske zajednice Vukovara njima koje će potom predstaviti javnosti. Organizirati ćemo i izložbu te otvoriti prostor za dijalog i raspravu o trenutnom stanju. Isto tako u okviru projekta učenici Gimnazije iz njemačkog grada Landaua istraživati će istaknute osobe iz židovske zajednice na njihovom području“, rekla je Buljubašić.

Najavila je i kako će tijekom istraživanja surađivati s Gradskom knjižnicom Vukovar, Gradskim muzejom Vukovar, Institutom Ivo Pilar, Židovskom općinom Osijek… Prema riječima stručne savjetnice projekta Dijane Antunović Lazić kroz projekt žele ukazati i na strukturu stanovnika koja je nekada postojala u Vukovaru.

„Podsjetiti ćemo javnost na neke utjecajne i istaknute ljude koji su u to vrijeme doprinosili razvitku Vukovara. Kroz projekt će biti provučena prošlost s pogledom na sadašnjost i budućnost“, kazala je Antunović Lazić.

Projekt „Koga smo zaboravili ž Židovsko nasljeđe u našem gradu“ započeo je s 1. siječnjem 2023. godine i trajati će do 31. prosinca 2024. godine. Financiran je sa sredstvima Europske komisije u iznosu od preko 95.000 eura. Partneri na projektu su Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću iz Zagreba i  Kreuzberger Initiative gegen Antisemitismus iz Berlina.