I Vinkovci sutra hodaju u sklopu kampanje #HodajZaOneKojiNeMogu

Foto: Đuro Karalić

Vinkovci su jedan od 12 gradova u kojima se održava MS walk. Inicijator hodnje u Vinkovcima je najmlađa članica MS tima Hrvatska, Petra Udovčić. Sam hod na rasporedu je na sam Svjetski dan multiple skleroze 30. svibnja od 18 sati i starta iz pješačke zone.

„Prvi MS Walk smo pokrenuli jer je Hrvatska imala loše kriterije za liječenje MS-a, te smo se upravo ovom akcijom izborili za bolje kriterije i to da MS liječimo odmah po uspostavi dijagnoze. Danas možemo reći kako je pristup terapijama za usporavanje bolesti dobar u Hrvatskoj, a sada se zalažemo da oboljeli dobiju pravi MS centar u kojemu bi imali konzilijarni pristup liječenju, sve potrebne terapije te nužnu rehabilitaciju. I dalje je najveći problem zapošljivost osoba s invaliditetom jer oboljeli uz dijagnozu često dobiju i otkaz.“, istaknula je Mirjam Jukić iz Udruge MS Tim Hrvatska napominjući kako bi svaka oboljela osoba trebala imati pristup kvalitetnom liječenju neovisno o mjestu stanovanja.

No, nove zakonske odredbe koje su stupile na snagu tiču se i oboljelih od multiple skleroze, što je unijelo dodatne probleme. „Odlično zamišljen sustav izdavanja nacionalnih iskaznica za osobe s invaliditetom pokazao je sav nered u sustavu vještačenja kojem svjedoče oboljeli. Sustav vještačenja i ostvarivanja prava potrebno je puno bolje regulirati jer trenutno su oboljeli od multiple skleroze u strahu od najava promjena u sustavu izdavanja vozačkih dozvola za pojedine dijagnoze među kojima je i naša.“, dodaje Jukić.

53 milijuna koraka koji su donijeli promjene

Da bi pozornost skrenuli na sebe, lokacije diljem Hrvatske će tijekom svibnja „obojiti“ u narančasto, jer svijest o životu s MS-om i svakodnevnoj borbi oboljelih nikada nije bila važnija. I ove će se godine brojati koraci pređeni u akciji kako bi senzibilizirali javnost na probleme s kojima se oboljeli u Hrvatskoj susreću.

Nevjerojatna brojka pokazuje upornost u tome jer u posljednjih 10 godina za vrijeme „MS Walka“ napravili su gotovo 53 milijuna koraka, odnosno prehodali 40 tisuća kilometara za one koji ne mogu. Akcijom žele poduprijeti i nova znanstvena istraživanja jer konačan cilj svih oboljelih u svijetu, a ima ih čak 3 milijuna, jest pronalazak lijeka za ovu bolest koja pogađa sve dobne skupine. Također žele osnažiti oboljele i potaknuti ih na kretanje, vježbanje, druženje i razmjenu iskustva.

Zahvaljujući upravo ovoj manifestaciji oboljeli su proteklih godina izvršili pritisak na donositelje odluka i promijenili kriterije liječenja koji su Hrvatskoj tada bili loši. 

Svi građani pozvani su priključiti se u nekom od gradova koji sudjeluju u akciji, hodati, zbrojiti svoje korake i objaviti ih na vlastitim društvenim mrežama te na društvenim mrežama Udruge MS TIM Hrvatska uz hashtag #HodajZaOneKojiNeMogu. Glavna poruka i ove godine je pozitivan stav unatoč dijagnozi uz najvažniji apel – onaj za pronalazak lijeka i to čim prije.

Vinkovci su jedan od 12 gradova u kojima se održava MS walk. Inicijator hodnje u Vinkovcima je najmlađa članica MS tima Hrvatska, Petra Udovčić. Sam hod na rasporedu je na sam Svjetski dan multiple skleroze 30. svibnja od 18 sati i starta iz Pješačke zone.