I Grad Zagreb uključio se u obnovu vukovarskog Vodotornja

Foto: Grad Vukovar

ZAGREB, VUKOVAR, Poslije gradova Splita i Dubrovnika, kao i Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, u projekt obnove vukovarskog Vodotornja uključio se i Grad Zagreb. Dogovoreno je to na sastanku gradonačelnika Vukovara i Zagreba, Ivana Penave i Milana Bandića.

“Došli smo tražiti potporu od Zagreba, hrvatske metropole, grada koji je u vrijeme Domovinskog rata toliko toga dao Vukovaru te zagrebačkog gradonačelnika upoznati s projektom obnove vukovarskog vodotornja i zamoliti ga i ponuditi da se uključi u tu akciju, što je on kao dokazani prijatelj Vukovara i prihvatio”, rekao je Penava.

Procjenjuje se kako će za potrebe obnove vukovarskog Vodotornja, koji je tijekom Domovinskoga rata postao jedan od najprepoznatljivijih objekata uopće u Vukovaru i Hrvatskoj, biti potrebno osigurati oko 16,7 milijuna kuna bez PDV-a.

Javnu nabavu Grad Vukovar namjerava raspisati idući mjesec, a završetak radova i otvaranje objekta očekuje se u proljeće iduće godine. Prema projektu Vodotoranj bi se konzervirao ali i učinio dostupan posjetiteljima s ugradnjom panoramskog dizala s strane Dunava i vidikovca na vrhu građevine. Zamisao vukovarskioh čelnika je da se kroz ovaj projekt ispriča priča o hrvatskom zajedništvu u prošlosti ali i pokaže kako toga zajedništva ima i danas. Uz Penavu je na sastanku u Gradu Zagrebu bila i vukovarska gradska vijećnica Mirjana Semenić Rutko, inače predsjednica gradske podružnice strane Milan Bandić 365 – Stranka rada i solidarnosti.

Ona je istaknula kako želi da se Vukovar shvati kao grad u kojem se ponovno može dobro živjeti i gdje ponovno svi zajedno možemo ponovno raditi i djelovati. Uz projekt obnove Vodotornja na sastanku je bilo riječi i o potpisivanju Povelje prijateljstva između Zagreba i Vukovara, a što će biti upriličeno 8. travnja u gradu heroju.

IVAN MATIĆ