Dedaković: mi suživot živimo, ali nas oni gore na vlasti stalno nešto bune

VUKOVAR, Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskom rata te svečanom akademijom u Hrvatskom domu, u Vukovaru je u četvrtak obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara.

Prisjećanje je to na 10. ožujka 1991. godine kada su se u Bogdanovcima nedaleko Vukovara postrojili nenaoružani odredi, što se smatra začetkom 204. vukovarske brigade, podsjetio je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Vukovara Franjo Šoljić rekavši kako je Vukovar 1991. godine branilo nešto više od 2.000 branitelja.

“Ne smijemo zaboraviti ono kroz što je ovaj grad prošao. Ali, danas smo ovdje da slavimo našu pobjedu i zahvalimo onima koji više nisu s nama. U agresiji na Vukovar poginulo je više od 2.000 branitelja i civila, iz grada je istjerano oko 10.000 Hrvata i ostalih nesrba, kroz logore je prošlo oko 3.000 civila i branitelja od kojih je u logorima ubijeno njih više od 100, a još se traga za 290 nestalih osoba u Vukovaru”, naveo je Šoljić.

Dotaknuvši se sadašnjeg stanja u Vukovaru, državnim vlastima je zamjerio što ne slušaju primjedbe Vukovaraca rekaši kako država mora puno više učiniti za Vukovar.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava poručio je kako od nove Vlade očekuje da u odnosu prema Vukovaru slijedi primjer predsjednice Republike. “To treba napraviti djelima, a ne riječima”, kazao je Penava poručivši i županijskim vlastima Vukovarsko-srijemske županije kako očekuje da Vukovaru daju zasluženo mjesto koje, po njegovom mišljenju, tome gradu prirpada na razini županije.

“Danas smo ovdje, četvrt stoljeća od agresije na ovaj grad i Hrvatsku, kako bi se prisjetili onih kojih više nema ali ne način da razgovaramo o njihovoj smrti već o životu i njihovom herojstvu koje su pokazali, a koji nas sve obvezuje”, rekao je izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Zvonko Milas.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josip Đakić upozorio je na brojna nerješena pitanja koja još uvijek postoje kada je riječ o Domovinskom ratu rekavši kako se mnogi Vukovarci i danas pitaju “zašto su nekima zločini oprošteni, zašto su neki zločinci abolirani i zašto akteri državne vlasti ponekad donose odluke i zakone koji su u suprotnosti s željama većinskog naroda u Vukovaru”. U ime predsjednika Vlade zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić ustvrdio je kako je Dan hrvatskih branitelja Vukovara “dan prisjećanja na žrtvu, junaštvo i prkos Vukovara u Domovinskom ratu”.

Zapovjednik obrane Vukovara Mile Dedaković bio je kritičan prema središnjoj državnoj vlasti rekavši u kratkom govoru kako svi oni koji žive u malim sredinama, poput Vukovara, suživot žive aktivno svakoga dana, ali “onima gore na vlasti kao da to ne odgovara pa nešto stalne mute i bune nas”. Pored Dedakovića, obilježavanju su nazočni bili i ratni zapovjednici Tomislav Merčep i Branko Borković.

U spomen na poginule i nestale hrvatske branitelje u obrani Vukovara na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a u crkvi sv. Filipa i Jakova služena sveta misa.

ĐURO KARALIĆ