HSU kreće u akciju skupljanja potpisa: “ZA veći cenzus, PROTIV skupljeg dopunskog osiguranja”

Foto: HSU

VINKOVCI, Kod svakog usklađivanja mirovina deseci tisuća umirovljenika zbog prekoračenja prihodovnog cenzusa gube pravo na oslobođenje od plaćanja police dopunskoga zdravstvenog osiguranja, upozoreno je na konferenciji za novinare vukovarsko-srijemske Hrvatske stranke umirvoljenika (HSU) s koje je poručeno kako se ta stranka zalaže za povećanje cenzusa za besplatno dopusnko osiguranje nakon 15 godina te se protivi posljupljenju dopunskog osiguranja.

“Taj cenzus postavljen je da socijalno ugroženi građani ne bi izgubili ustavno i ljudsko pravo na dostupnost zdravstvene zaštite. Davne 2004. godine cenzus je za samca postavljen na 1939 kn, a za člana kućanstva na 1516 kn. Punih 15 godina, u kojima su itekako porasli troškovi života, cenzus se nije mijenjao iako se obećavalo”, kazao je predsjednik HSU-a Vukovarsko-srijemske županije Marinko Lukenda.

Naveo je kako nakon redovitoga godišnjeg usklađivanja mirovina, umirovljenici prelaze cenzus za 10, 20, 30 kuna zbog čega su prinuđeni plaćati policu dopunskog u iznosu od 70 kuna.

“Samo ove godine, zbog minimalnog povećanja prihoda, pravo na dopunsko osiguranje izgubilo je 10 000 ljudi, a od 2012. više od 260 000 ljudi. Ovdje govorimo o starim i siromašnim ljudima koji što zbog godina što zbog životnih uvjeta češće trebaju liječničku pomoć”, kazao je Lukenda zapitavši se koliko je umirovljenika i drugih građana ugrozilo vlastito zdravlje jer nisu mogli redovito plaćati policu dopunskog zdravstvenog osiguranja?

Stoga HSU traži da se da se prihodovni cenzus temeljem kojeg osigurane osobe ostvaruju pravo na plaćanje premije iz sredstava državnog proračuna poveća na 1.830,00 kuna mjesečno za člana kućanstva i na 2.340,00 kuna mjesečno za samca i da se tako utvrđeni prihodovni cenzusi usklađuju 1. siječnja svake godine.

Po Lukendinim riječima, zbog odbijanja svih prijedloga predsjednika HSU-a Silvana Hrelje u Hrvatskom saboru, HSU od 15. studenoga započinje s prikupljanjem potpisa na području cijele Hrvatske te poziva sve udruge umirovljenika i matice sindikata da prepoznaju vrijednost zajedničkog cilja i podrže HSU-ovu inicijativu kako bi došlo do povećanja cenzusa te se spriječilo poskupljenje dopunskog zdravstvenog osiguranja.