Hrvatske vode zadovoljne radovima na aglomeraciji Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna u sklopu koje je izgrađeno 125 kilometara nove kanalizacijske mreže

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Izaslanstvo Hrvatskih voda predvođeno zamjenikom generalnog direktora Davorom Vukmirićem posjetilo je danas Vinkovce te su s gradonačelnikom Ivanom Bosančićem i predstavnicima „Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije“ na čelu s direktorom Ivanom Rimcem održali radni sastanak, a potom i obišli radove u sklopu provedbe projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna“.

Na području najveće aglomeracije, one vinkovačke, izgrađeno je dosad ukupno preko 51 kilometar novih cjevovoda, rekonstruirano je 6,8 kilometara cjevovoda te je izvedeno 18 crpnih stanica, gotovo 1.200 okana te preko 2.000 izvoda za priključke, rečeno je tijekom obilaska radova u vinkovačkoj ulici Lavoslava Ružičke.

Uz napomenu kako je u aglomeraciji Otok izgrađeno gotovo 42,5 kilometara cjevovoda, 11 crpnih stanica te je izvedeno 879 okana i gotovo 2.300 izvoda za priključke, u aglomeraciji Cerna koja je gotovo potpuno završena te je na tom području izvedeno preko 8,1 kilometar cjevovoda, svih 12 crpnih stanica, 177 okana i 1.255 izvoda za priključke dok je u aglomeraciji Ivankovo, izgrađeno dosad preko 23,5 kilometara cjevovoda, svih 10 predviđenih crpnih stanica te 404 okna i preko 1.860 izvoda za priključke, zaključeno je kako se radovi odvijaju predviđenom dinamikom.

“Preostali radovi na svim aglomeracijama uključuju još izgradnju ukupno 29 kilometara novih cjevovoda te rekonstrukciju 4,8 kilometara postojećih, dovršetak izgradnje 11 crpnih stanica, izgradnju ili rekonstrukciju još 940 okana te 785 izvoda za priključke. Trenutačno smo na 75 posto završenog posla”, podsjetio je direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije Ivan Rimac.

Po riječima zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda Davora Vukmirića Grad Vinkovci jedan su od najvećih partnera Hrvatskih voda. “Ne pamtim da je ovdje nešto investirano, a da nije odrađeno na razini koja se očekuje. I s gradonačelnikom Bosančićem i s direktorom Rimcem imamo odlične odnose koji će se nastaviti i u buduće, na novim poslovima. Kada bih i htio, ne znam dali bih ovom projektu mogao pronaći i jednu zamjerku”, pohvalio je provedbu projekta Davor Vukmirić.

“Današnjim obilaskom uvjerili smo se da radovi na ovoj, možemo slobodno reći najboljoj aglomeraciji u Hrvatskoj, dobro napreduju. Ovo je jedan od najznačajnijih projekata ne samo grada Vinkovaca nego i cijele županije. Dovoljno je reći kako će gotovo pola milijarde kuna biti investirano u ovaj kraj i onda je jasno koliki utjecaj projekt ima na razvoj gospodarstva u našoj županiji, naročito građevinskog sektora. Od velikog značaja je i za naša kućanstva koja će uskoro sva biti spojena na mrežu odvodnje”, poručio je gradonačelnik Ivan Bosančić

Radove na izgradnji i rekonstrukciji sustava javne odvodnje, izvode lokalne tvrtke Vodoprivreda Vinkovci, AMM i Cestorad, a rok za dovršetak svih radova na ovoj projektnoj komponenti je lipanj 2022. godine. U sklopu projekta provodi se i rekonstrukcija 22 crpne stanice te izgradnja 40 novih crpnih stanica, od kojih su na 39 njih potpuno izvedeni svi građevinski radovi, te se čeka njihovo spajanje na energetsku mrežu kako bi mogle biti puštene u rad. Kroz projekt je nabavljena i brojna oprema kao što su radna i specijalna vozila, oprema za kontrolu ispravnosti građevina za javnu odvodnju i oprema za održavanje sustava, GIS sustav te transportna vozila a jedan od važnih segmenata projekta je i dogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Jošine na treći, najviši stupanj pročišćavanja. UPOV Jošine je u probnom radu te je nabavljena sva potrebna oprema za laboratorij i zgradu uprave, a u tijeku je sanacija okolnog terena. Radove na ovom projektnom segmentu izvodi konzorcij tvrtki Gis Aqua Austria GmbH i Elmap d.o.o. te se dovršetak očekuje početkom kolovoza ove godine.

Projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna“ provodi se na području gradova Vinkovci i Otok te općina Ivankovo, Cerna, Andrijaševci i Privlaka. Vrijedan je 384 milijuna kuna, a sa 70,77 posto financira se sredstvima iz Kohezijskog fonda EU. Ostatak se financira sredstvima Ministarstva zaštite okoliša i energetike (11,7 posto), Hrvatskih voda (11,7 posto) te spomenutih jedinica lokalne samouprave (5,85 posto).

Više informacija o projektu može se naći na web stranici www.aglomeracija.vvk.hr.