Hristos vaskrse! Pravoslavni vjernici danas slave blagdan Uskrsa

Foto: Radio Slatina

U povodu blagdana Uskrsa po julijanskome kalendaru, uskršnje liturgije služit će se danas u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a taj najveći kršćanski praznik vjernici će tradicionalno proslaviti u svojim obiteljima uz bogat blagdanski stol.

“Uskrs je praznik pobjede života nad smrću, praznik blagoslova, sreće i napretka. Taj blagoslov uskršnji nam dolazi svakom od nas, a na nama je da dopustimo da nam blagoslov uđe u naše živote u naše kuće, pa da dobrim djelima život živimo. Uskrs je praznik koji nas uzdiže na najviši duhovni nivo, odgaja nas kroz vjeru Uskrslog Krista da napredujemo , najprije kao pojedinci, a kad napredujem ja kao pojedinac, tada napreduje i moja parohija i moje susjedstvo i moja zemlja u kojoj živim. Zato imajte ljubav, ljubav koja čuva i pomaže svakog našeg bližnjega. Natječite se u činjenju dobra i ljubav imajte među sobom”, poručio je u uskršnjoj poruci iločki paroh, Predrag Azap.

Azap: Vidimo primjerom strašnog rata u Ukrajini da ako se ne poštuje i ne čuva najbliži susjed brzo dođe do sukoba i neprijateljstava

Iločki paroh navodi kako Bog hoće da zemljom dominira dobro, da na zemlji bude mir i sklad, te da svi pripadnici različitih vjera natječu se u dobru, kako bi tog dobra što više bilo.

“Jer vidimo primjerom strašnog rata u Ukrajini da ako se ne poštuje i ne čuva najbliži susjed brzo dođe do sukoba i neprijateljstava. Čak što je ovdje velika ljudska tragedija, a to je rat među jednovjernom braćom.
Zato važno je reći da će biti jača moja zemlja, bit će sretnija moja domovina ako s susjedom živim u slozi i ako se međusobno pomažemo. Neka Uskrsli Gospod nastani mir među ljude a milost Božja nek bude sa svima nama”, uskrsna je poruka iločkog paroha Predraga Azapa.

Vjernicima je čestitao Uskrs tradicionalnim pozdravom Hristos vaskrse.