HGK bilježi oporavak gospodarstva na području županije u 2015. godini

VUKOVAR, Prema osnovnim financijskim pokazateljima, gospodarstvo Vukovarsko-srijemske županije u 2015. godini bilježi pozitivne rezultate, rečeno je na sjednici Gospodarskog vijeća HGK – Vukovar. Ti podaci govore kako je povećan broj tvrtki ali i da je povećan broj zaposlenih, ukupni prihod, investicije u dugotrajnu imovinu… Službeni podaci HGK kažu i kako su na razini cijele Vukovarsko-srijemske županije  ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 13,1 milijardi kuna što je za 14,15 posto više nego u 2014. godini. Analizirani su gradovi, odnosno općine koji ostvaruju najveće udjele u ukupnim prihodima, a to su redom: Vukovar, Vinkovci, Županja, Nijemci, Ilok itd.

„Svi su oni u 2015. godini bilježili rast ukupnih prihoda u odnosu na 2014., međutim, neki od njih ostvarili su i velike ukupne rashode pa su tako prošlu godinu završili s gubitkom (Ilok i  Nuštar). Vukovar ostvaruje najveći udio u ukupnim prihodima (46%) i dobiti nakon oporezivanja (69%) dok Vinkovci bilježe najveći broj zaposlenih (44% od ukupnog broja zaposlenih)“, stoji u službenom izvješću HGK.

Analizirajući pet gradova VSŽ, Prerađivačka industrija, prema ukupnim prihodima, najznačajnija je djelatnost u Iloku, Otoku i Županji dok su u Vukovaru i Vinkovcima najznačajnije djelatnosti Opskrba električnom energijom, plimom, parom i klimatizacija (Vukovar), Trgovina (Vukovar, Vinkovci) i Građevinarstvo (Vinkovci). Najveće investicije u novu dugotrajnu imovinu ostvarene su u općini Babina Greda u iznosu od 287,4 milijuna kuna, a slijede ih Vinkovci sa 77,6 milijuna kn i Vukovar sa 64,6 milijuna ostvarenih investicija. Vukovarsko-srijemska županija u 2015. godini ostvarila je izvoz u iznosu od 2,391 milijardi kuna i uvoz u iznosu od 673,3 milijuna kuna što je rezultiralo pozitivnom vanjsko-trgovinskom bilancom. Najveći izvoz ostvaren je u sljedećim gradovima/općinama: Vukovar (1,2 milijardi kuna), Županja (665,3 milijuna kuna), Vinkovci (306,1 milijun kuna), Cerna (67,1 milijun kuna), Otok (22,1 milijun kuna)…

Na sjednici je predstavljena i radna verzija Razvojne strategije Vukovarsko-srijemske županije.

IVAN MATIĆ

Foto Ivan Matić