Američki Senator hrvatskog podrijetla Marko Begich u posjeti Vukovaru

VUKOVAR, Nekadašnji gradonačelnik grada Anchoragea na Aljasci i Senator SAD-a Marko Begich posjetio je Vukovar gdje je razgovarao i s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom. Prema riječima Penave tijekom razgovora gosta iz SAD-a, koji je i savjetnik kandidatkinje za Predsjednicu SAD-a Hillary Clinton za Hrvate i Hrvatsku, bilo je riječi o Vukovaru, njegovim potencijalima ali i problemima s kojima se grad danas suočava.

„Imamo nekih problema koji su dijelom slični. Vukovar je danas napola raseljen, a ekonomija je razbijena. Razgovarali smo i o tome kako zadržati ljude i dovesti nove. Jedini alat je otvaranje novih radnih mjesta. Mi želimo svojim građanima osigurati posao kao i adekvatnu naknadu za svoj rad, a sve kako bi imali ugodniji život“, rekao je Penava dodajući kako je cilj gradskih vlasti stvoriti mjesto koje bi ulagačima bilo najisplativije za ulaganje u Hrvatskoj.

Begich je rekao kako je tijekom posjete Vukovaru posjetio i Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskoga rata kao i Mjesto masovne grobnice na Ovčari gdje je položio vijenac. Podsjetio je kako je hrvatskog podrijetla.

 „Razgovarati smo o gospodarskom razvoju i stvarima koje mi radimo na Aljasci. I sam sam bio gradonačelnik tako da smo razmijenili iskustva. Ljudi nekada zaboravljaju kako je Aljaska dio SAD-a, a nekad smo sami za sebe. Kada je oslabilo gospodarstvo vezano za naftu počeli smo graditi sami svoje gospodarstvo i ekonomiju od onih mali pa do velikih tvrtki“, rekao je Begich.

IVAN MATIĆ

Foto Ivan Matić