HDZ predstavio inicijativu za zapošljavanje žena izbjeglica iz Ukrajine

Foto: HDZ

Petar Šimić, predsjednik Zajednice poduzetnika i obrtnika Hrvatske demokratske zajednice, danas je u Vinkovcima održao medijsku konferenciju na kojoj je predstavio inicijativu vukovarsko-srijemskog ogranka Zajednice kojom pozivaju sve poduzetnike s područja županije da u svojim tvrtkama zaposle žene izbjeglice iz Ukrajine.

„Poslodavci, prijatelji, pozivam vas da se za sve informacije javite u Hrvatski zavod za zapošljavanje u Vinkovcima, Vukovaru ili Županji i ovim ženama uljepšate nadolazeći najveći kršćanski blagdan Uskrs. Olakšajmo im ove za njih izuzetno teške trenutke, znamo kako se osjećaju jer većina nas je sa svojim obiteljima to isto proživjela 1991. godine“, poručio je Petar Šimić. U ovom trenutku, naglasio je, na zavodima za zapošljavanje na području županije imamo prijavljenih 29 osoba različite dobi, od 20 do 50 godina te različitih profila zanimanja – liječnica, kuharica, frizerki, farmaceutkinja, ekonomistica i ostalih.

Vlada Republike Hrvatske, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, izjednačila je radni status i prava raseljenih osoba iz Ukrajine s hrvatskim građanima te za njihovo zapošljavanje ne trebaju radne dozvole, a osigurane su i potpore za njihovo zapošljavanje.

„Samo jutros, od početka inicijative, tri osobe su dobile posao i to na mjesto frizerke, kuharice i ekonomistice. Vjerujem kako će ovu našu inicijativu prepoznati većina i kako ćemo uspješno dati svoj obol da ljudi koji su nam došli u Hrvatsku bježeći od rata što prije nađu zajednički jezik s građanima Hrvatske, a to je uvijek najlakše kroz radni odnos“, istaknuo je Šimić, napomenuvši da vjeruje kako će ovu inicijativu slijediti i sve županijske zajednice poduzetnika HDZ-a u Hrvatskoj.