Grk pokušao prkrijumčariti 305.110 kutija cigareta

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, U nedjelju, 5. prosinca, oko 23 sata, ulaznoj graničnoj kontroli na graničnom prijelazu Tovarnik, pristupio je 49-godišnji državljanin Grčke kao vozač teretnog i priključnog vozila bugarskih registracijskih oznaka.

Zbog sumnje u krijumčarenje obavljena je detaljna kontrola skupa vozila. Pregledom robe u priključnom vozilu, utvrđeno je da se, uz manju količinu deklarirane robe, u sanducima nalazilo ukupno 305.110 kutija više vrsta cigareta bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske.

„Vozač kamiona je uhićen i, nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske uz kaznenu prijavu podnijetu nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo „Izbjegavanje carinskog nadzora“. Djelatnici carine oduzeli su cigarete i skup vozila u svrhu osiguranja naplate trošarinskog duga u iznosu od 5.762.455 kuna“, navode iz PU Vukovarsko – srijemske.

Policija je izvijestila i o slučaju koji se dogodio 1. prosinca, oko 14 sati, kada je prilikom nadzora prometa u Starim Mikanovcima policija zatekla 23-godišnjaka iz Ivankova u upravljanju osobnim automobilom zagrebačkih registracijskih oznaka u vrijeme kada mu je zbog oboljenja od COVID-19 izrečena zaštitna mjera izolacije i liječenja u domu (od 23. studenog do 3. prosinca).

„Po stečenim uvjetima, nad 23-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje te je protiv njega, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Širenje i prenošenje zaraznih bolesti, podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu“, navode iz PU.

Tijekom protekla 24 sata na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske evidentirano je pet prometnih nesreća u kojima je nastupila samo materijalna šteta (Vinkovci, Cerna, Mirkovci, Županja, Vukovar).