Gradonačelnici i načelnici iz vremena mirne reintegracije okupili se u Iloku

Foto: Privatna fotografija

ILOK, Na inicijativu prvoga poslijeratnog gradonačelnika Iloka Stipana Kraljevića kao i poslijeratnog načelnika Općine Tovarnik Marinka Belje u Iloku su se okupili načelnici i gradonačelnici iz 1997. godine. Među okupljenima su bili Ivica Klem, Vladimir Štengl. Stipo Rimac. Marinko Beljo, Pavica Filkovac. Andrija Matić, Stipan Kraljević, Ivo Lozić, Stanko Penavić, Ante Drmić…

Među okupljenima je bila i Vesna Škare Ožbolt koja je bila članica Predsjedničkog vijeća koje je bilo savjetodavno tijelo Predsjednika Republike Hrvatske i zadužena za pregovore sa pobunjenim Srbima. U razdoblju 1995. – 1997. godine rukovodila je procesom mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja obnašajući dužnost predsjednice Nacionalnoga odbora za ostvarivanje programa uspostave povjerenja, ubrzanog povratka i normalizacije života na ratom stradalim područjima Republike Hrvatske, te članice Državnoga povjerenstva za uspostavu ustavnopravnoga poretka Republike Hrvatske na područjima Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, koja su tada bila pod upravom UNTAES-a.

„Razlog našeg okupljanja bio je da se naglase pozitivni učinci mirne reintegracije. Slijedeće naše okupljanje je povodom 24 obljetnice 15. siječnja 2022. godine“, rekao je Beljo.

Dodao je i kako su neki ljudi s ovogodišnjeg okupljanja izostali jer su bili u samoizolaciji ili su pak bili spriječeni drugim obvezama.