Građani žele da šetnica u središtu Vukovara i bude šetnica, a ne da se tu voze bicikli, romobili…

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Strogi centar Vukovara oduvijek je prepoznatljiv po šetnici gdje je zabranjeno prometovanje i gdje svoje terase ima niz kafića. Međutim, iako je promet zabranjen ovim dijelom grada svakodnevno se mogu vidjeti građani kako voze bicikle, električne romobile pa čak i motocikle. Neki od njih tim dijelom grada, gdje posebno tijekom dana bude i puno malo djece, voze prilično brzo ne razmišljajući o tome ugrožavaju li koga i hoće li koga udariti. Nije svejedno niti radnicima u kafićima, njihovim gostima, a posebno ne roditeljima djece jer ikada ne znaju hoće li netko naletjeti na njih. Žale se i sami građani koji šetaju kroz središte grada jer svako malo pored njih prođe neki bicikl ili romobil. Do sada je zabilježeno i neko udara na pješake od strane neodgovornih građana.

„Ovo zaista treba riješiti i zabraniti im da tu voze bicikle i romobile. Nešto sam stariji i sjećam se i danas kako je tu prije rata bilo zabranjeno i pomisliti voziti bicikl. Danas izgleda to nikome me smeta pa niti policiji. Moram priznati da sam ih vidio u nekoliko navrata da upozoravaju vozače bicikla ali sam isto tako vidio ih i kako samo sjede dok oni prolaze. Ne znam trebali netko da ozbiljnije nastrada pa da se nešto napravi. Isto tako ne znam ni kako gradski komunalni redari i gradske vlasti, koje su tu, nešto ne učine po tom pitanju“, kaže nam Tihomir V. iz Vukovara koji je prije par dana ušao u žučniju raspravu s jednim biciklistom koji ga je za malo udario na šetnici.  

I zaista bi policija po ovom pitanju nešto trebala učiniti posebno jer je u neposrednoj blizini prometnica gdje je moguće voziti bicikl, motocikl ili romobil. A hoće li nešto napraviti tek ostaje da se vidi. Vozači bicikala i romobila često voze pravi slalom među građanima ali ipak ne odustaju od dalje vožnje. Mogu sse čuti i negodovanja, podvikivanja pa i žučnije rasprave ali je već godinama unazad sve isto.

„Da nekoliko dana upozoravaju ili kažnjavaju radi vožnje po šetnici, a onda se poslije par dana opet vrate, mislim da bi se problem brzo riješio“, istakao je Tihomir V.