Grad Zagreb na Sajmu zdravlja predstavlja se sa četiri javnozdravstvene akcije

VINKOVCI, Grad Zagreb na 20. sajmu zdravlja u Vinkovcima predstavlja se sa četiri javnozdravstvene akcije kojima je cilj pomoći građanima da preventivnim djelovanjem utječu pozitivno na vlastito zdravlje i time spriječe moguće zdravstvene komplikacije, pa i smrt.

Riječ je o akcijama OŽIVI ME – Edukativna kampanja, KOPB – Prevencija kronične opstruktivne plućne bolesti i rano otkrivanje raka pluća, DJELUJ SADA – Javnozdravstvena kampanja i besplatni pregled mladeža s ciljem ranog otkrivanja melanoma  i ČUVARI SRCA – Nacionalni projekt.
“Na tragu najčešćih bolesti koje danas zahvaćaju nađe građane, izabrali smo prve četiri i želimo o njima pričati, educirati građane o prevenciji, posebice o postupcima u reanimaciji kod srčanog infrakta. U tom smislu smo doveli mladi tim s Medicinskog fakulteta u Zagrebu koji podučavaju građane kako postupiti u slučaju nagle srčane smrti”, kazala je pročelnica zagrebačkog Ureda za zdravstvo Mirna Šitum.
Po njezinim riječima, hrvatski građani i dalje u velikom broju imaju naviku pušenja, a posljedica kojega je karcinom pluća koji sve više pogađa mlađe osobe.
“Kod muškaraca je ta bolest na drugom, a kod žena na trećem mjestu po učestalosti”, navela je Šitum pozvavši građane da dođu na Sajam zdravlja i podvrgnu se pregledima koji se nude na toj sajamskom priredbi koja traje do nedjelje.

ĐURO KARALIĆ