Grad Vukovar izvijestio o epidemiološkim mjerama koje će se morati provoditi u vrijeme Dana sjećanja

Foto: vukovar.hr

VUKOVAR, Pred dane obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine iz Grada Vukovara su izvijestili kako ovogodišnji Dan sjećanja dolazi u vrijeme epidemiološke krize. Navode kako je od ove godine 18. studenoga po prvi puta neradni dan, te se očekivao veći broj hodočasnika nego li do sada, zbog nužnosti zaštite zdravlja, ne preporuča okupljanje većeg broja ljudi na obilježavanju. Podsjećaju kako je Odluka o načinu obilježavanja donesena na temelju posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te se pri tome posebna pažnja obratila na to da se svi tradicionalni programi održe i ove godine, no uz poštivanje epidemioloških mjera.

Iz istoga razloga nema organiziranih dolazaka, smještaja niti prehrane, a rad ugostiteljskih objekata ograničit će se na način da neće biti angažirani pokretni sadržaji, dok će ostali ugostiteljski objekti raditi do 21 sat, uz pridržavanje općih epidemioloških mjera.

Budući da su sudionici obvezni nositi maske za lice ili medicinske maske na otvorenom i u zatvorenom prostoru te se preporuča česta dezinfekcija ruku, Grad Vukovar će osigurati jednokratne maske i dezinfekcijska sredstva koji će se dijeliti po punktovima duž trase.

Potrebno je održavati razmak između sudionika, a osobe koje sudjeluju u Koloni sjećanja kretat će se u skupinama od 25 osoba, na način da između skupina postoji razmak od 50 metara. Program paljenja svijeća 17. studenoga te program početka Kolone sjećanja 18. studenoga, ove godine neće se održati u krugu same bolnice, već u Županijskoj ulici ispred Nacionalne memorijalne bolnice. Mole se građani koji imaju želju 17. studenoga upaliti svijeću da to učine u predvečernjim satima polaganjem lampiona na ogradu bolnice.  

„Posebno ističemo kako se za vrijeme svete mise na Memorijalnom groblju žrtva iz Domovinskog rata potrebno pridržavati mjera i stajati na označenim mjestima koja osiguravaju nužan razmak od dva metra između nazočnih. Budući da program obilježavanja Dana sjećanja uključuje i obilježavanja koja se održavaju 19. studenoga i 20. studenoga (Borovo, Velepromet, Ovčara) njihova organizacija će se također prilagoditi ovim preporukama“, stoji u priopćenju grada Vukovara.