Grad Vukovar i ove godine sufinancira energetsku obnovu obiteljskih kuća

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Kako je danas najavljeno na konferenciji za novinare Grad Vukovar će i ove godine, putem Javnog poziva, dodjeljivati bespovratna sredstva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća na području grada Vukovara za 2022./2023. godinu. Naime, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u okviru svog poziva sufinancira mjere energetske obnove sa 60 posto prihvatljivih sredstava, a Grad Vukovar će za svoje građane, koji su se uspješno prijavili na poziv Fonda, omogućiti dodatno sufinanciranje s 10 posto prihvatljivih troškova kako bi građani s manje financijskih sredstava proveli prihvatljive mjere.

Po riječima gradonačelnika Vukovara Ivana Penave Grad Vukovar s ciljem uštede te poboljšanja kvalitete života ovu mjeru provodi od 2015. godine.

“Od 2015. godine za ovu namjenu je Grad Vukovar utrošio 5,9 milijuna kuna te je obnovljeno 220 kuća. Ove godine smo osigurali proračunska sredstva u iznosu od 2 milijuna kuna, a želja nam je smanjiti potrošnju energenata, ujedno i očuvati kućanske budžete, stvoriti zdraviju životnu atmosferu, očuvati okoliš te u konačnici i našem gradu osigurati ljepše ulice”, rekao je Penava.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig pojasnio je kako je dokumentacija potrebna za prijavu jednaka dokumentaciji koja je bila potrebna za prijavu na poziv Fonda, a sve kako bi se olakšao procesa prijave za građane Vukovara.

“Grad Vukovar je proteklih godina uložio značajna sredstva za energetsku obnovu objekata u privatnom vlasništvu. Javni poziv provoditi će se do kraja 2023. godine kako zbog pomanjkanja izvođača radova na tržištu ne bismo ograničili samo njihovo izvođenje. Javni poziv se odnosi na toplinsku izolaciju, zamjenu vanjske stolarije, sunčanih toplinskih sustava, kotlove koji su alternativa plinu i loživom ulju te dizalice topline i fotonaponske sustave”, kazao je Čulig.

Grad Vukovar će korisnicima dodjeljivati sredstva za opravdane troškove projekta u maksimalnom iznosu 34.000,00 kn s PDV-om. Javni poziv biti će objavljen u ponedjeljak, 20. lipnja 2022. godine na službenoj stranici Grada Vukovara.