Goranova nagrada za mlade pjesnike Vinkovčanki Mateji Jurčević

VINKOVCI/ZAGREB, Prosudbena komisija u sastavu Kemal Mujičić Artnam, Olja Savičević Ivančević i Ivica Prtenjača jednoglasno je odlučila da između trideset i sedam ovogodišnjih pristiglih radova nagradu Goran za mlade pjesnike, koja se dodjeljuje u sklopu tradicionalne pjesničke manifestacije Goranovo proljeće, dobije mlada Vinkovčanka Mateja Jurčević za pjesnički rukopis “Paranoja”.

U obrazloženju nagrade Mateji Jurčević navodi se kako njezin rukopis radnoga naslova “Paranoja” odlikuje neobična konceptualna uređenost te snažna načitanost uz tako dobrodošlu, a mladim pjesnicima ne suviše pripadajuću, jezičnu eleganciju.

“Komprimirana misao, malih, ali snažnih pomaka, u čvrsto organiziranom tijelu pjesme, svjedoči o talentu opremljenom dobrim uzorima, načitanoj mladoj pjesničkoj osobnosti koja na pragu tek dvadeset i prve godine života manifestira suverenost vlastitog pjesničkog koncepta i hrabrost koja odlikuje mnogo zrelije pjesničke glasove”, ističe prosudbeno povjerenstvo.

Mateja Jurčević rođena je 17.09.1995. u Vinkovcima. Prva četiri razreda osnovne škole završila je u Novim Mikanovcima, a više razrede u Vođincima. Pohađala je Gimnaziju Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Trenutno studira komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Ovogodišnje 53. Goranovo proljeće započinje svečanim otvorenjem 18. ožujka u zagrebačkom Vip klubu, nastavlja se splitskim čitanjima i nastupima, a svoj vrhunac imat će na dodjeli nagrada u Lukovdolu, tradicionalno na Goranov rođendan 21. ožujka.

Nagrada Goranov vijenac za pjesnički opus i ukupan prinos hrvatskoj književosti ove godine dodijelit će se uglednoj pjesnikinji Sonji Manojlović.

ĐURO KARALIĆ