Godinu dana od prosvjeda u Šarengradu na kojem su mještani tražili zabranu prometovanja teretnih kamiona državnom cestom D2

Foto: Pero Ćorić

ŠARENGRAD, Iz Mjesnog odbora Šarengrad oglasili su se priopćenjem za javnost podsjećajući kako je prije godinu dana, u ovo vrijeme, održan prvi u nizu prosvjeda na državnoj cesti D2 u mjestu Šarengrad između Iloka i Vukovara. Kako navodi predsjednik Mjesnog odbora Šarengrad Pero Ćorić inicirao je prosvjed ispred Vijeća mjesnog odbora Šarengrad i brojnih udruga civilnog sektora koje su stale u pravednim zahtjevima putem kojih su tražili zabranu prometovanja teških teretnih vozila težih od 7,5 tona na državnoj cesti D2 od graničnog prijelaza u Iloku do Vukovara.

„Smatramo da prosvjede možemo okarakterizirati kao uspješnima jer smo gotovo prepolovili teretni promet na ovoj državnoj prometnici, u cijelosti maknuli tranzitni promet teških kamiona s područja jugoistočne Europe, a time pojačali sigurnost življenja stanovništva koje živi uz i na navedenoj prometnici“,, navodi Ćorić.

Dodaje i kako su gospođu Anu Mađarčević (89), u čiju kuću su kamioni višekratno udarali, nadležne ustanove smjestile prvo u udomiteljsku obitelj. Ona se danas nalazi u Domu za stare i nemoćne gdje ima adekvatnu medicinsku i svaku drugu njegu. Mjesto Šarengrad je po prvi puta nakon Domovinskog rata dobilo 2 osvijetljena pješačka prijelaza, a veliki dio dionice koji prolazi kroz mjesto rekonstruiran je i presvučen novim asfaltnim slojem u vrijednosti 800.000 kuna. Zamijenjene su nekvalitetni kanalizacijski poklopci na cijeloj dionici koji su proizvodili veliku buku prilikom prolaska vozila. Projektna dokumentacija za nastavak izgradnje i sanacije ceste kroz mjesto iznosila je 400.000 kuna, a uskoro se očekuje završetak obnove i sanacije ceste na ulazu od Vukovara gdje pri najmanjoj kiši teški kamioni prave zastoj. I ovaj dio sanacije i izgradnje ceste kao i odvodnje oborinskih voda, iznosit će oko 800.000 kuna. Treća faza preostalog dijela prema Iloku, očekuje se u 2023. godini.

„Sve ovo ne bi bilo moguće bez javne i jasne potpore Grada Iloka i gradonačelnice Marine Budimir kako za vrijeme prosvjeda, tako i danas, razumijevanja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH, te Hrvatskih cesta kao glavnog investitora svega navedenog. Na dnevnoj bazi ostvarena je komunikacija sa nadcestarom za ovu dionicu, Igorom Gavrićem, i voditeljem tehničke ispostave, Igorom Jukićem. Zahvaljujući njihovom angažmanu, gotovo na cijeloj dionici dovedena je u red ili je postavljena nova horizontalna i vertikalna signalizacija koja se unapređuje na dnevnoj bazi“, stoji u priopćenju.

Ćorić dodaje i kako je prije nekoliko dana završena rekonstrukcija i izgradnja u punom profilu ceste Šarengrad – Mohovo u dužini od 4 kilometra čija je vrijednost radova iznosila preko 2 milijuna kuna. Navodi i kako je prema pouzdanim informacijama završena projektna dokumentacija za početak rekonstrukcije i izgradnje u punom profilu ceste od Mohova do Vukovara koja će biti prema istoj dokumentaciji proširena. Izrazio je i nadu da će se tu naći mjesta i za biciklističku stazu međunarodnog karaktera (EuroVelo 6) kako bi bili stvoreni preduvjeti daljnjeg ulaganja u turizam kao jednu od mogućih grana putem koje bi se moglo otvoriti veliki broj radnih mjesta. Samim time potaknuti razvoj poduzetništva u turizmu u ovom dijelu Srijema.

„Poražavajući podaci koji su proistekli iz nedavnog popisa stanovništva, kako za cijelu Slavoniju i Baranju, tako i za ovaj dio Lijepe naše kuda prolazi državna cesta D2, ne bi nas smjeli i neće obeshrabriti u daljnjim nastojanjima kako bismo doprinijeli kvaliteti života malobrojnog i preostalog pučanstva na području istočne Hrvatske“, zaključio je Ćorić.