U vinkovačkom Centru za svjetlovodne tehnologije u tijeku završne radionice

Foto: Grad Vinkovci

U tijeku su završne radionice u vinkovačkom Centru za svjetlovodne tehnologije, a danas su predavanja polaznicima održali predstavnici Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Centar je otvoren na inicijativu Grada Vinkovaca i Tehnološkog parka Vinkovci, kao prvi takav u Hrvatskoj, edukacijskog je tipa i za cilj ima stvarati osposobljene kadrove koji su trenutno traženi na tržištu rada, a u skorijoj budućnosti ta potražnja će biti još veća. Dolazak stručnjaka HAKOM-a u Vinkovce potpora je ovom projektu u vidu regulatorne i savjetodavne podrške. Važno je to prije svega za same polaznike jer iz prve ruke mogu dobiti informacije o zapošljavanju, potražnji na tržištu i samom pokretanju vlastitog posla.

“Velika je stvar za sam Tehnološki park i za grad Vinkovce što su u HAKOM-u, kao krovnoj regulatornoj organizaciji, prepoznali značaj Centra i na nacionalnoj razini. Vjerujem kako će njihova podrška imati veliki poticaj za daljnji razvoj i napredak ovog našeg projekta“, ističe zamjenik gradonačelnika Josip Romić koji je i sam prisustvovao današnjem predavanju.

Predavanje je polaznicima održao Vladimir Žuti, glavni stručnjak Odjela infrastrukture u HAKOM-u koji je ovom prigodom polaznicima prezentirao regulatorne osnove povezane sa svjetlovodnim mrežama i propise koji imaju svrhu razvijati svjetlovodnu mrežu u Hrvatskoj. S vinkovačkim Centrom za svjetlovodne tehnologije je vidno zadovoljan jer, kako kaže, osnivači su u pravom trenutku prepoznali problem koji ima Hrvatska, izvijestili su iz vinkovačke gradske uprave.

„Napokon je i kod nas krenuo razvoj svjetlovodne tehnologije, u ovom trenutku imamo nekoliko započetih projekta, osigurana su i sredstva, ali nemamo radne snage. Količina posla trenutno je višestruko veća od ljudskog potencijala koji bi to mogao obaviti. I nije samo tako kod nas, izvan Hrvatske također nedostaje stručnog kadra za ove poslove. Ovdje je okupljen stručan i kvalitetan tim koji radi na provedbi projekta i samim time Vinkovci imaju veliki potencijal postati rasadnik stručnih kadrova kada su svjetlovodne mreže u pitanju“, zaključuje Vladimir Žuti.

Podsjetimo, treninge i edukacije u sklopu radionica u siječnju i veljači vodili su stručnjaci iz tvrtke „Vega Comp“. Riječ je tvrtki koja ima više od 28 godina iskustva rada sa svjetlovodnom tehnologijom, više od 21 godine iskustva u održavanju treninga i educiranja stručnih kadrova i tri godine bogatog međunarodnog iskustva suradnje s državama članicama Europske unije u održavanju istih tih treninga.