Vinkovački pročistač Jošine diže se na najviši, treći stupanj pročišćavanja

Foto: VVK

Projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna“ bliži se svojoj punoj realizaciji. Pri kraju je provedba još jedne ključne projektne komponente, a riječ je o modernizaciji i nadogradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Jošine na najviši, treći stupanj pročišćavanja kao i puštanje u puni rad ostalih UPOV-a na projektnom području.

Uređaji Otok, Ivankovo i Cerna pušteni su u probni rad, po završetku kojeg će se provesti njihov tehnički pregled. Nedavno je uspješno završen tehnički pregled za UPOV-a Jošine te se čeka skora uporabna dozvola, čime će ovaj UPOV biti spreman za puni rad, izvijestili su iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije (VVK).

„Radovi na izradi dokumentacije za ovu komponentu projekta započeti su u ožujku 2019. godine i sada se privode kraju. Zadovoljni smo dinamikom realizacije, kako ove komponente, tako i projekta Aglomeracije u cijelosti. Nadogradnjom uređaja Jošine kapaciteta 43.000 ekvivalent stanovnika, koji sada mehanički i biološki pročišćava otpadne vode, bit će omogućeno i uklanjanje dušika i fosfora iz otpadnih voda, čime će se Vinkovci naći među onim urbanim sredinama u Hrvatskoj koje zadovoljavaju visoke ekološke standarde očuvanja okoliša“ tvrdi Ivan Rimac, direktor tvrtke Vinkovački vodovod i kanalizacija koja provodi projekt, dodajući kako će na Jošinama biti nadzorno-upravljački sustav i za preostala tri uređaja.

Vrijednost ove komponente, koja je uključivala i izgradnju kišnih spremnika, iznosi oko 28 milijuna kuna, a radove izvodi zajednica ponuditelja koju čine Gis Aqua Austria GmbH i ELMAP d.o.o. iz Splita. Od preostalih radova u ovom projektnom segmentu, u tijeku je projektiranje nadstrešnica za dehidrirani mulj za uređaje Otok, Ivankovo i Cerna, pred završetkom je izgradnja kišnog preljevnog spremnika (KPS) Zalužje, u izgradnji je KPS Dilj dok se radovi na KPS Jug pripremaju.

Projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna“ s više od 70 posto sufinancira se iz sredstava iz Kohezijskog fonda Europske unije, dok se preostali iznos sufinancira nacionalnim sredstvima, odnosno sredstvima državnog proračuna, Hrvatskih voda te jedinica lokalne samouprave. Cjelovit dovršetak projekta očekuje se do kraja ove godine, a više informacija o projektu može se pronaći na web stranici www.aglomeracija.vvk.hr