GK Joze Ivakića u subotu na scenu premijerno postavlja “Staklenu menažeriju” T. Williamsa

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Nakon nekoliko uspješnih komedija, na sceni vinkovačkog Gradskog kazališta Joze Ivakića u subotu će premijerno biti izveden jedan od najvećih klasika svjetske dramske književnosti “Staklena menažerija” Tennesseea Williamsa, drama o raspadu jedne obitelji.

Redatelj predstave je Dražen Ferenčina kojega Vinkovčani dobro poznaju jer je već režirao nekoliko predstava u gradu na Bosutu.

“Ne radi se o piscu koji piše samo za svoje vrijeme već je tema bezvremenska te se publika vrlo lako indentificira s problemima likova na sceni”, kazao je Dražen Ferenčina na konferenciji za novinare održanoj u Gradskom kazalištu Joze Ivakića u povodu subotnje premijere ocjenivši kako su glumci Vladimir Andrć, Areta Ćurković, Matea Marušić i Ivan Vukelić, napravili velik posao.

“Williams je pisac koji jako puno nudi, ali i traži od glumca. Ovo četvero glumaca odlično se snašlo i mislim da smo napravili odličnu predstavu, možda ne scenografski toliko bogatu koliko glumački, ali mislim da je to bila i misao vodilja Tennesseea Williamsa kada je pisao ovu dramu koja je praizvedena još 1944. godine”, kazao je redatelj Dražen Ferenčina.

Po riječima ravnatelja Gradskog kazališta Joze Ivakića Zdenka Rečića “Staklena menažerija” predstavlja odmak od komedija koje je “Joza Ivakić” u zadnje vrijeme izvodio i vraća vinkovačku publiku drami.

“Gledatelji će vidjeti da Gradsko kazalište Joze Ivakića može raditi i ovakve predstave”, poručio je Rečić ocjenivši kako je u Vinkovcima ponovno proizvedena odlična predstava koju svakako treba doći pogledati.

“Imamo puno predstava i premijera, ali kako su to uglavnom komedije, odlučili smo se da na scenu postavimo dramu, a Tennessee Williams je klasika kojega svatko kazalište želi imati, pa tako i ovo naše”, kazao je Vladimir Andrić koji u predstavi glumi lik Toma Wingfielda, dok lik njegove majke Amande glumi osječka glumica Areta Ćurković, a seste Laure Matea Marušić, koja je od jesenas glumica domaćeg kazališta. Lik gosta, Jima O Connora tumači mladi požeški glumac Ivan Vukelić.

“Staklena menažerija” građanska je drama smještena u 20.st. u domu američke obitelji Wingfild. Riječ je o srednjoj radničkoj klasi u čijem su središtu majka Amanda, kćer Laura, sin Tom (ujedno i pripovjedač) te gost Jim O’ Connor. Majčinska ljubav i briga koja često ima kontra produkt, velika ljubav brata prema sestri, želja za bježanjem iz usjedilačkog života te strah od stvarnog života glavni su pokretači ove priče, čija je premijera u subotu u 20 sati, a prva repriza u nedjelju, također u 20 sati.