Gimnazija Vukovar tri godine provodi projekt “Škola ambasador Europskog parlamenta”

VUKOVAR, Već tri školske godine učenici Gimnazije Vukovar aktivno djeluju u projektu pod nazivom „Škola ambasador Europskog parlamenta“. Kroz sudjelovanje u projektu učenici, njihovi profesori kao i sugrađani naučili su puno o Europskoj uniji i svim mogućnostima koje ona pruža.

„Kroz naš trogodišnji rad željeli smo poučiti učenike, ali i druge zainteresirane, kako se njihov glas u EU može čuti i uvažiti. Željeli smo ih potaknuti na istraživanje i razvijanje kritičkog mišljenja koje može doprinijeti njihovoj i europskoj budućnosti.  S tim ciljem organizirali smo mnoge debate, panel rasprave i predavanja, samostalno ili u suradnji s drugim školama, gdje smo raspravljali o europskim vrijednostima i aktualnim temama. Razgovarali smo s europarlamentarcima, informirali učenike o Erasmus+ projektima, Time to move kampanji, uz njih i javnost o izborima za Europski parlament (pratili smo i sudjelovali u kampanji Ovaj put glasam) te smo vjerujem uspjeli osvijestiti mlade o važnosti izlaska na izbore što dokazuje njihova povećana izlaznost“, navodi voditeljica projekta Nataša Vinković.

Dodaje kako su s ciljem da im školski tjedan ne bi postao monoton tijekom sve tri godine jedan od dana u tjednu prigodno obilježavali kroz predavanja, upoznavanje običaja, hrane i učenje jezika država članica. Uz to posebna pozornost pridavana je volontiranju kojemu su se i učenici i profesori posvećivali kad god su mogli kao i zaštiti okoliša. U sklopu tih aktivnosti Gimnazija Vukovar organizirala je i Prvi vukovarski plogging kako bi trčeći očistili grad od smeća. Sve to objavljivano je na društvenim mrežama.

„Tijekom provedbe uvidjeli smo da su naše aktivnosti utjecale na kulturu, ne samo škole, već i šire od lokalne zajednice do drugih dijelova države te smo se zbog toga odlučili prijaviti na natječaj Jan Amos Comenius za visokokvalitetno poučavanje o EU kako bismo još bolje ukazali na snagu individualnog utjecaja na kreiranje europske budućnosti“, kazala je Vinković.