Veliki požar u Osijeku, gori skladište plastike na otvorenome, građani pozvani na oprez

Foto: www.crona.hr

OSIJEK, Noćas, nešto poslije ponoći, došlo je do velikog požara koji je izbio u krugu tvrtke „Drava international“ kod prigradskog naselja Brijest. Požar je zahvatio uskladištenu plastiku na otvorenom prostoru čija se površina procjenjuje na više tisuća kvadratnih metara. Treba znati i kako visina uskladištene plastike doseže i pet metara. Prema informacijama iz Stožera Civilne zaštite u gašenju požara angažirane su sve raspoložive profesionalne i dobrovoljne vatrogasne postrojbe ali i dalje nije ugašen. Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin kazao je kako su dojavu o izbijanja požara dobili 40 minuta poslije ponoći te da su na terenu i bageri gradskih tvrtki s ciljem da naprave koridor i na taj način spriječe dalje širenje požara. Isto tako Vulin je pozvao je građane da zbog velikih količina dima i plina zatvore prozore i ne izlaze van zbog mogućeg štetnog djelovanja. Ubrzo poslije izbijanja požara građana Osijeka i okolice dobili su SMS poruku od Ravnateljstva civilne zaštite o mogućem štetnom djelovanju plina uslijed požara. Oni su na svojoj službenoj stranici izdali upute za građane te savjetuju da ostanu u svojim domovima i zatvore prozore te prate obavijesti putem medija. Vulin je apelirao na građane da što manje borave na otvorenom ali i rekao kako stanje, unatoč velikom požaru, nije toliko alarmantno da ne smiju izlaziti van.

“Oni koji imaju problema s dišnim sustavom neka se čuvaju i zatvore prozore. Gašenje požara moglo bi potrajati i nekoliko dana”, rekao je Vulin.

U požaru su dva vatrogasca ozlijeđena ali ne teško. Jedan je udario glavom i prevezen je bolnicu dok je drugoga uhvatio išijas ali je nakon što je dobio injekciju nastavio gasiti požar. O svemu što se događa oglasio se i župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić koji je rekao kako je požarni dim preuzeo ogroman dio županije te da će trebati puno vremena da se potpuno iščisti.

“Još par dana će se požarište osiguravati. Kada smo doživjeli ovo što smo doživjeli svi ovdje, ključno je reći, ja tražim da se iz Instituta Vučetić pošalju svi oni stručnjaci, forenzičari koji će utvrditi razloge ovog požara, propustima koji su se dogodili, ne govorim o propustima vatrogasaca, već o propustima vlasnika ovoga objekta na koje već 20 godina upozoravamo svi mi zajedno i na neki način pokušavamo doći do informacije i izvijestiti nadležne službe na koji način su ovdje deponirani milijuni tona kubika plastike bez ikakve kontrole, nabacane, zatrpane sa zemljom, pomiješane sa zemljom koje su upravo sinoć izazvale ovaj požar”, rekao je Anušić. 

Dodao je kako je ovo situacija opasne i velike ugroze i to ne samo žitelja Osječko – baranjske županije već i šire jer samo saniranje ovoga požara će možda trajati i godinama te da će za to biti potrebno osigurati ogromna sredstva.

“Svi mi koji ovdje živimo bili smo svjesni da će prije ili kasnije doći do ove katastrofe, očekujemo odgovore, ali ovdje se moraju uključiti najviše instance države. Stižu mobilne mjerene stanice, dodao je župan. Vjetar je sjeveroistočni, zatvarat će se i ostale škole kako se dim bude širio. Dim ide prema jugu i na toj strani je sve zatvoreno.  Ovakav požar nije zabilježen. Potrebno je poduzeti preventivne mjere. Potrebno je biti na velikom oprezu. Plastika predstavlja opasnost za vatrogasce”, rekao je Anušić.

Iz Osijeka poručuju i kako je kvaliteta zraka i vode u gradu zadovoljavajuća.