Od ponedjeljka novo popuštanje mjera, kreće i putnički željeznički promet

Foto: Đuro Karalić

ZAGREB, Sukladno odlukama nacionalnog Stožera civilne zaštite od ponedjeljka, 11. svibnja, na snagu stupa trći krug popuštanja mjera koje su donesene s ciljem suzbijanja epidemije korona virusa. Tako će ponovno s radom započeti kafići, restorani, kladionice, hoteli… Otvaraju se i dječji vrtići kao i škole za učenike nižih razreda osnovnih škola. Očekuje se kako bi Stožer možda već u ponedjeljak mogao donijeti i odluku o ukidanju e propusnica što će omogućiti da građani ponovno mogu slobodno putovati širom Hrvatske.

Od ponedjeljka se vraća i javi prijevoz putnika u željezničkom prometu. Prema navodima iz HŽ željeznički promet će se odvijati u skladu sa svim mjerama Vlade za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19. Prema informacijama iz HŽ infrastrukture tijekom krize izazvane virusom COVID-19 željeznički teretni prijevoz tekao je bez prekida pri čemu su radnici HŽ Infrastrukture osiguravali redovit i siguran promet. S obzirom da s prometovanjem kreću i putnički vlakovi iz HŽ Infrastrukture upozoravaju sudionike u cestovnom prometu da povećaju pozornost pri kretanju preko željezničko-cestovnih prijelaza te da obvezno poštuju prometnu signalizaciju. 

„Međunarodna i nacionalna statistika pokazuju da su u čak 98 posto slučajeva za nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima krivi sudionici u cestovnome prometu (vozači, biciklisti, pješaci). Osim toga, svake godine na željezničko-cestovnim prijelazima diljem Hrvatske vozači, ne poštujući signalizaciju, polome petstotinjak polubranika. Kako bi smanjile sve vrste nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima i sve sudionike u prometu upozorila na opasnosti koje prijete pri neopreznom prelaženju preko pruge, HŽ Infrastruktura već 20 godina provodi edukativno-preventivnu akciju “Vlak je uvijek brži”, izvijestili su iz HŽ infrastrukture.  

U skladu s obvezujućom mjerom Agencije za sigurnost željezničkog prometa sljedećih mjesec dana – od 11. svibnja do 11. lipnja – svim prijevoznicima naloženo je da daju zvučne signale nailaskom na sve željezničko-cestovne prijelaze – mjera je donesena radi sprječavanja nesreća i povećanja sigurnosti željezničkoga i cestovnoga prometa.

U Hrvatskoj su 1503 željezničko-cestovna prijelaza i svi su osigurani na jedan od propisanih načina osiguranja u skladu sa Zakonom o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkoga sustava. Poštujte prometnu signalizaciju i oprezno prelazite prugu, poručila je HŽ Infrastruktura.