Franko Simatović Frenki iz zdravstvenih razloga pušten na prijevremenu slobodu

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Prema pisanju medija danas je na privremenu slobodu, radi zdravstvenih razloga, pušten Franko Simatović koji je na sudu u Haagu pravomoćno optužen na 15 godina zatvora. Pojašnjava se kako je Simatović na slobodu pušten kako bi mogao primati propisane terapije.  

Simatović je 90-ih godina bio šef Službe državne sigurnosti Srbije te je zajedno sa Jovicom Stanišićem bio jedan od organizatora i zapovjednik niza srpskih paravojnih formacija koje su činile zločine po Hrvatskoj i BiH.

Simatović je uhićen 13. ožujka 2003. godine u okviru akcije Sablja kada je i podignuta optužnica protiv njega. 2013. godine oslobođen je na što se haaško tužiteljstvo žalilo da bi u ponovljenom suđenju, koje je započelo 2017. godine, 2021. godine bio proglašen odgovornim za pomaganje i podržavanje kaznenih djela ubojstava kao kršenja zakona i običaja ratovanja i zločina protiv čovječnosti te kaznenih djela deportacije, prisilnog premještanja i progona muslimanskog i hrvatskog stanovništva kao zločina protiv čovječnosti koje su počinile srpske snage nakon zauzimanja Bosanskog Šamca u travnju 1992. Tada su osuđeni na po 12 godina zatvora, a u presudi je zaključeno kako je  postojao udruženi zločinački pothvat. Na tu presudu žalili su se i tužiteljstvo i obrana. Prema tvrdnjama Tužiteljstva, iznesenima u žalbi, istaknuto je kako se Stanišiću i Simatoviću mogu pripisati i brojni zločini širom Hrvatske koje su počinile jedinice koje su bile pod njihovim zapovjedništvom. Podsjetili su na zločine u Vukovaru, Erdutu, Dalju, Škabrnji, Kijevu, Vrliki, Drnišu, Saborskom, Hrvatskoj Kostajnici… Međutim, to žalbeno vijeće nije prihvatilo ali ih je proglasilo krivima za ubojstvo u Daljskoj Planini u Hrvatstkoj te im povećalo kazne zatvora na po 15 godina. Očekuje se kako će po izlasku na slobodu Simatović doći u Srbiju.