Nova predstava GK Joze Ivakića “Štajga” posvećena vinkovačkom željezničkom čvorištu

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, U Gradskom kazalištu Joze Ivakića, na konferenciji za novinare, predstavljena je nova predstava te kazališne kuće, a riječ je o drami “Šatjga” osječke književnice Ivane Šojat u režiji Jasmina Novljakovića, koja kroz tri naraštaja željezničara prati razvoj vinkovačkog željezničkog kolodvora.

“Najbitnija stavka je dakako da je ova predstava posvećena vinkovačkom kolodvoru, simbolu grada Vinkovaca. Okupili smo odličnu glumačku ekipu, danas krećemo i čeka nas ogroman posao. Nije lako roman prenijeti na scenu i nadamo se da ćemo uspjeti oživjeti Vinkovce”, kazao je redatelj Jasmin Novljaković.

Po njegovim riječima, riječ je o kratkom romanu koji je međutim prepun likova i situacija, a radnja se proteže od kraja drugog svjetskog rata do današnjih dana.

Po riječima ravnatelja Gradskog kazališta Joze Ivakića Zdenka Rečića u predstavi igra vinkovačko-osječka kombinacija glumaca u kojoj se nalaze Ivica Lučić, Miroslav Čabraja, Vedran Dakić, Selena Andrić, Vladimir Andrić i Matea Marušić.

“Mislimo da smo okupili možda i ponajbolju glumačku ekipu u Slavoniji za ovaj tekst. U cijeli projekt osobno ulazim emotivno jer svi ovdje imamo doticaja sa vinkovačkim željezničkim kolodvorom i Vinkovce se u prijeratno vrijeme jednostavno nije moglo izbjeće jer su svi morali proći kroz taj koloodvor i morali doći na “štajgu”, kazao je Rečić.

Praizvedba predstave je najavljena za 22. studeni ove godine, a premijera se očekuje 24. siječnja 2020. godine.

Partner na projektu je HŽ Infrastruktura ispred koje je nazočan konferenciji za novinare bio je Nikola Ljuban, član uprave HŽ Infrastrukture koji je rekao kako je vinkovačka “štajga” bila desteljećima brend Vinkovaca.

“Dobije čovjek i spomen ploču i spomenik. Ali, kada netko kao spomenik dobije kazališnu predstavu onda mislim da je to vrh”, kazao je Ljuban.

U predvorju kazališta izložena je i maketa nekadašnjeg željezničkog kolodvora u Vinkovcima koju je izradio Stjepan Cegledi.