Franjo Gregurić: Bilo je teško vrijeme, donosili smo tešle odluke ali učinili smo maksimalno koliko smo mogli

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Već godinama unazad članovi Vlade demokratskog jedinstva posjećuju Vukovar te tom prilikom obilaze mjesta stradanja gdje polažu vijence u spomen na ubijene i nestale civile i branitelje. Tako je bilo i ove godine kada su članovi ove Vlade, koja je bila na čelu Hrvatske u vrijeme rata, posjetili Vukovar i još jednom odali počast ubijenima. Nekadašnji predsjednik Vlade demokratskog jedinstva Franjo Gregurić rekao je kako živimo u vrijeme kada se svagdje oko nas vode ratovi.

“Vladi kao i svim budućim vladama želim poručiti da vode brigu da se nikada ne ponovi ono što se dogodilo te da očuvaju jedinstvo koje je neophodno“, rekao je Gregurić.

Govorio je i o vremenu iz rata rekavši kako je bilo vrlo teških trenutaka i da su morali donositi teške odluke. Podsjetio je kako je to bilo vrijeme kada je bilo nedovoljno oružja kao i vrijeme kada nitko nije bio sklon stvaranju novih država na području bivše Jugoslavije. U isto vrijeme nedostajalo je i financijskih sredstava te je postojala samo podrška građana s kojom je se osiguravalo ono neophodno. Prema njegovim riječima Hrvatska se trebala naoružati i obraniti se uz što manje žrtava.

„Poslije svega mogu reći kako sam zadovoljan s onim što smo uspjeli napraviti i svatko tko drugačije kaže nije iskren. Mislim kako smo napravili maksimalno koliko se moglo učiniti“, rekao je Gregurić.

Nekadašnji ministar vanjskih poslova u Vladi RH Mate Granić rekao je kako je otpor Vukovara tijekom Domovinskog rata značajno doprinio međunarodnom priznanju.

„Rezultiralo je s time da je stvorena slobodna i neovisna Hrvatska. Cilj predsjednika Franje Tuđmana i Vlade demokratskog jedinstva bila je obrana od velikosrpske agresije i stvaranje suvremene hrvatske države. U tome smo i uspjeli. San nam je bio članstvo u EU, NATO-u i da budemo integrirani dio međunarodne zajednice. Dosanjali smo i svoj san“, rekao je Granić.