Forum mladih SDP-a Vinkovci kritizira potez HZZ

Foto: SDP
VINKOVCI, Forum mladih SDP-a Vinkovci oglasio se priopćenjem za javnost u kojem reagiraju na, kako ističu, prošli tjedan  donesenu “ishitrenu i neobjašnjivu odluku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o privremenoj obustavi financiranja Mjera aktivne politike zapošljavanja”.
” U programu HDZ-ove Domoljubne koalicije navodi se da će mlade, obrazovane i sposobne ljude zadržati u Hrvatskoj otvaranjem novih radnih mjesta, promicati samozapošljavanje te ohrabrivati mlade u osamostaljivanju i izlasku na tržište rada. Međutim, svjedoci smo masovnog iseljavanja mladih iz Slavonije”, navodi se u priopćenju te dodaje kako je ukidanjem programa stručnog osposobljavanja mladima otežan izlazak na tržište rada jer je poslodavcima radno iskustvo ključno, što može rezultirati dugotrajnom nezaposlenosti kod mladih.
Iz Foruma mladih SDP-a zaključuju kako je “”Vlada u ostavci” pokazala totalnu nezainteresiranost za problem mladih, apsolutnu nebrigu za budućnost mladih i ignoriranje želja nezaposlenih mladih ljudi za poslom i boljim životom u svojoj domovini”.Navode i kako je po podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ),  Područnog ureda Vinkovci, tijekom 2015. godine 450 osoba bilo uključeno u program stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, a u razdoblju od 1.1. do 20.5.2016. godine istu mjeru je koristilo 217 osoba na području grada Vinkovaca. Prema podacima HZZ-a krajem svibnja ove godine evidentirano je
10 036 nezaposlenih osoba u dobi od 15 do 29 godina.
“Najbolji dokaz uspjeha Mjera aktivne politike zapošljavanja je činjenica da je 36 400 mladih zaposleno na neodređeno vrijeme zbog navedenih mjera te da je 60% mladih nakon mjere stručnog osposobljavanja dobilo posao u struci nakon godinu dana”, ističe se u priopćenju Foruma mladih vinkovačkog SDP-a.
.

HZZ je objavio kako privremeno obustavlja provedbu stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, javne radove, potpore za samozapošljavanje, potpore za usavršavanje i za zapošljavanje – mjere aktivne politike zapošljavanja kojima je u proteklih pet godina bilo obuhvaćeno oko 250.000 osoba. Naknadno su pojasnili kako se ne ukida se niti jedna mjera iz Programa aktivne politike zapošljavanja niti se privremenom obustavom ona dovodi u pitanje, nego se samo pojedine mjere redefiniraju tako da se sredstva efikasnije koriste.

ĐURO KARALIĆ