“Fizio Lorem” u nepune tri godine postao je prepoznatljiv po uslugama koje nude korisnicima

Foto: Ivan Matić

Broj žena gospodarstvenica, vlasnica raznih obrta i tvrtki, raste iz dana u dan ali je i dalje žena osjetno manje u gospodarstvu nego muškaraca. Jedna od žena koja se odvažila upustiti se u gospodarske vode je i Ivana Lovrić iz Bogdanovaca, nedaleko od Vukovara, koja je vlasnica Obrta za njegu i održavanje tijela Fizio Lorem. Inače, Lorem na latinskom znači terapija tako da je naziv obrta kombinacija riječi „fizioterapija“. Lovrić je svoj obrt pokrenula prije nepune tri godine i to samo tri dana prije nego je radi covida proglašen lockdown kada je sve zatvoreno.

„Bio je to šok jer tek što sam otvorila obrt sve je stalo. Ništa više nije radilo. Ljudi je bilo slabo na ulicama, nitko nigdje nije išao. Trajalo je to do svibnja kada se situacija koliko toliko tada normalizirala i od tada nismo stali. Danas, s odmakom od nepune tri godine od otvaranja mogu reći da  sam zadovoljna kako radimo i koliko smo napredovali“, kaže Lovrić.

I zaista, Fizio Lorem danas posjećuju korisnici ne samo iz Vukovara i okolnih naselja nego i cijele Vukovarsko – srijemske županije ali i okolnih županija. Najviše se za njihove usluge i rad čulo direktnim prenošenjem informacija što puno govori o tome kako rade i koliko su korisnici zadovoljni. Isto tako veliki je broj korisnika koji im se vraćaju i ponovno javljaju što također govori o njihovom radu. U Fizio Lorem rade sve magistri fizioterapije koji svojim korisnicima nude mogućnost fizioterapije, rehabilitacije, treninga, masaža… Da bi sve to mogli raditi imaju i puno opreme koja je svakodnevno na usluzi korisnicima. Među opremom je raznorazna aparatura ali i neke sprave i aparature koje malo tko uopće u Slavoniji ima poput sprave „reformer“ i „game ready“ sprave za regeneraciju i rehabilitaciju.

„Zajedno sa mnom trenutno nas je u salonu četvero s tim da imamo još dvije kolegice po potrebi za ispomoć. Svi smo magistri fizioterapije što je jako važno. Pri tome važno je i da kontinuirano ulažemo u edukacije jer smo svjesni da samo na takav način možemo dalje napredovati i ispunjavati zahtjeve korisnika kako bi im pomogli da riješe neki svoj problem“, kaže Lovrić.

Ovo nije jedini posao Lovrić koja radi i kao predavač na Vukovarskom veleučilištu Lavoslav Ružička gdje se i školovala za fizioterapeuta. Po završetku fakulteta kao pripravnik je radila u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci te potom odlučila krenuti u samostalne gospodarske vode. Uz sve to je supruga i majka dvoje djece tako da, kako i sama kaže, ima obaveza preko glave koje još samo dodatno slaže.

„Najgore mi je što ne mogu provoditi vremena s djecom koliko bih ja to htjela. U svemu tome je jako bitna organizacija pa se sve nekako postiže s tim da sam ja nekako uvijek na zadnjem mjestu. Ali ne žalim se. Važno mi je da nas okružuje pozitiva i da nitko ne ide s grčem u želudcu na posao. Djecu ponekad dovedem na posao da budu sa mnom ako stignem i trudim se nadoknaditi im koliko god je to moguće“, ističe Lovrić.

Međutim, niti to nije kraj jer kao fizioterapeut radi i za potrebe NK Croatie iz Bogdanovaca koji se natječe u 1. Županijskoj ligi Vukovarsko – srijemske županije. Kao fizioterapeut je na svim domaćim utakmicama ali odlaze i na gostovanja. Prema njenim riječima to znači da joj gotovo svako poslijepodne bude ispunjeno. Donedavno je radila i kao fizioterapeut za Ženski rukometni klub Borovo. Djevojke su utakmice igrale subotom tako da joj je cijeli vikend bio više nego zauzet. 

Kada je riječ o daljoj budućnosti svoga obrta najavljuje kako će nastaviti i dalje raditi na nabavci nove opreme ali i daljim edukacijama svih zaposlenih. Plan je u doglednoj budućnosti postati i poliklinika, odnosno početi raditi preko recepata koje bi izdavali liječnici ali će prije toga morati ispuniti neke tehničke preduvjete.

„U vrijeme kada sam kretala s obrtom razmišljala sam da ću slijedećih pet godina raditi sama i da će mi trebati nekoliko godina da se posao razvije. Međutim, ja i prije nepune tri godine već zapošljavam šest osoba. Kažem to jer je teško planirati toliko unaprijed i puno toga se događa jako brzo. Kvaliteta koju pružamo i dobar glas se daleko čuje pa tako bilježimo i porast broja korisnika. Dolaze nam i liječnici“, ističe Lovrić.

Smatra i kako bi bilo dobro da se što više žena odvaži i pokrene nešto svoje. Podsjeća i na poticaje od strane države koji su dobar „vjetar u leđa“ na početku dok se posao ne razvije. 

 „Ne samo da bi žena u gospodarstvu trebalo biti više nego bi i moralo. Još uvijek se dosta žena, uz uobičajene poslove, odlučuje baviti kućom, djecom, kuhati… Najteže je zapravo biti kućanica jer se radi masa poslova koji se ne vide ali trebale bi izaći iz te neke zone komfora i krenuti s nekim samostalnim poslom ukoliko je to moguće. Žene imaju znanja i htijenja te ih samo treba malo osnažiti u tom smjeru kako bi iskoristile svoje potencijale i sposobnosti“, zaključila je Lovrić.

B.B.