Obećao joj romatičnu vezu pa prevario za nekoliko desetaka tisuća eura

Foto: www.mup.hr

VINKOVCI, Policijski službenici Postaje granične policije Županja su jučer, 20. prosinca, zaprimili kaznenu prijavu 60-godišnjakinje zbog sumnje da je na njenu štetu počinjeno kazneno djelo prijevare.

„60-godišnjakinja je u rujnu putem društvene mreže stupila u kontakt s osobom koji joj se predstavio kao inženjer naftne platforme na Siciliji. Svakodnevnom komunikacijom zadobio je njeno povjerenje, obećao romantičnu vezu te ju naveo da mu u nekoliko navrata uplati više desetaka tisuća eura. Nakon posljednje uplate posumnjala je da se radi o prevari i prijavila sve policijskim službenicima“, izvijestila je PPU vukovarsko – srijemska.

Policijski službenici nastavljaju rad na pronalasku počinitelja prijevare protiv kojeg će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu.

Iz policije upozoravaju građane kako se u ovom slučaju radi o tzv. romantičnoj prijevari, koja je jedna od najčešćih financijskih online prijevara u kojoj se prevarant pretvara da želi romantičnu vezu, a cilja žrtve na stranicama za upoznavanje, društvenim mrežama ili putem e-pošte kako bi ostvario protupravnu imovinsku korist.

„Upozoravamo građane da budu oprezni pri komunikaciji na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise“, navode iz policije.

Podsjećaju građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a posebno da ne vjeruju ovakvim ili sličnim ponudama putem društvenih mreža. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac. Ako posumnjate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj odmah prijavite policiji na broj 192!