Filmom “Plavi cvijet” otvoren 15. Vukovar film festival

Foto: Discovery d.o.o.

VUKOVAR, Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava otvorio je 15. Vukovar film festival koji je radi epidemioloških mjera drugačiji od ranijih. Ipak, za razliku od prošlogodišnjeg VFF-a, koji je održan online, ovogodišnji festival otvorio je vrata gledateljima. Problem se pojavio s lošim vremenom tako da su projekcije prebačene u Hrvatski dom i u Cinestar Vukovar.

Festival je otvoren igranim filmom “Plavi cvijet” redatelja Zrinka Ogreste koji je rekao kako mu je ovo prvi put da posjećuje Vukovar film festival. Radi se o filmu u kojem sredovječna službenica zagrebačke tvornice konca promišlja o životu i onome što je još u njemu očekuje.

Direktor VFF-a Igor Rakonić kazao je kako su nakon pandemijske godine očekivanja velika.

“Sklopiti program bilo je teško i većim festivalima s obzirom na situaciju. Zadovoljni smo filmovima koje smo uspjeli dobiti ove godine. To su novi filmovi s Berlinskog i Canneskog festivala, imamo i sjajnih dokumentaraca, razina kvalitete ostala je ista i možemo reći kako VFF i dalje ima najkvalitetniji filmski program”, rekao je Rakonić.

Dodao je kako se ovogodišnji VFF održava pod krilaticom „One world” odnosno „Jedan svijet” kako bi se pokazalo da su svi ovogodišnji filmovi, koji su nastali i prikazivani u posebnim okolnostima, jednako vrijedni. Radi epidemije korona virusa ove godine VFF nema natjecateljski karakter jer organizatori smatraju kako svi filmaši i njihovi filmovi jednako vrijedni.

“Svi zajedno zadnjih godina plešemo po rubu zbog pandemije. Ipak, ove godine vidimo pomak Odstupili smo od prvotne ideje sa šlepom, ali nadamo se i to vratiti narednih godina, vratiti projekcije na obalu Dunava”, rekao je Penava

15.Vukovar film festival održava se do 29. kolovoza.