OPG Stjepana Čurde iz Soljana proizvodi pšenicu, soju ali i lubenice i začinsku papriku

Foto: OPG Stjepan Čurdo

SOLJANI, Onaj tko nije probao lubenice iz Soljana taj ne zna što je prava i slatka lubenica. Ovo je tvrdnja koju svako malo mještani Soljana, u županjskoj Cvelferiji, ističu kada govore o lubenicama koje uzgajaju na poljima oko Soljana. OPG Stjepana Čurde jedan je onih čije su lubenice na daleko poznate što su brojni kupci i ove godine mogli kušati. Na ovome OPG-u lubenice se proizvode na oko 6 hektara.  

„Sezona lubenica je na kraju ali možemo reći kako smo zadovoljni s rezultatima. Prinos je bio prosječan, kretao se oko 60-70 tona po hektaru, a i cijena je bila korektna što je za nas proizvođače iznimno važno. Godina je bila dobra pa su lubenice bile i slatke“, kaže Čurdo.

Napominje i kako su radi hladnijeg vremena njegove lubenice počele nešto kasnije da sazrijevaju ali i da to nije bio problem u prodaji. Dapače, kupci su bili zadovoljni, a i OPG Stjepana Čurde ima potpisan ugovor s jednom trgovačkim centrom oko prodaje njegovih lubenica.

„Najveći dio naše proizvodnje prodajemo preko toga trgovačkog lanca. To puno znači jer imamo riješenu prodaju ali ako lubenice nisu slatke i dobre onda je to džabe jer se neće prodavati. Činjenica je i da bude u nekom periodu problema oko prodaje jer  se tada uvezu lubenice iz inozemstva. Tada naše domaće budu jeftine“, kaže Čurdo.  

Uz lubenice OPG Stjepana Čurde proizvodi na oko 2 hektara i začinsku papriku. Tu nema poznatoga kupca koji bi otkupio većinu proizvodnje ali zato ima brojne stalne kupce poput mesara i mještana koji već godinama začinsku papriku kupuju kod njega. U ponudi ima začinsku ljutu i slatku papriku.

„Ako je kvaliteta dobra onda nema problema i kupci se uvijek vraćaju jer kupuju kvalitetan i provjeren proizvod. Međutim, uzgoj paprike zahtjeva puno više posla nego uzgoj lubenica. Problem je tim veći jer sve rami radimo, odnosno mi ne samo da proizvodimo svoju začinsku papriku nego je i beremo, sušimo, meljemo i onda pakiramo u vrećice od po 100, 250 i 500 grama“, pojašnjava Čurdo.

Dodaje kako za potrebe sušenja začinske paprike OPG Čurdo ima i svoju sušaru koju su izgradili prije 30-ak godina.   Uz lubenice i začinsku papriku bave se i klasičnim ratarstvom pa tako na 50-ak hektara uzgajaju pšenicu, kukuruz… Sve što proizvedu ide kooperantima i prodaje se kada je cijena najpovoljnija. Čurdo kaže kako je ove godine cijena pšenice bila zadovoljavajuća ali i kako su u međuvremenu narasle sve cijene da se to na konačnoj cijeni baš i ne osjeti. Uz uobičajene probleme s niskim otkupnim cijenama Čurdo ističe i problem s nedostatkom radne snage.

„To nam predstavlja sve veći problem tako da nedostatak radne snage uvjetuje i planove o daljem širenju ili povećanju kapaciteta. Sve što radimo radimo kao obitelj ili uz pomoć prijatelja i to sezonski. Za neke veće stvari jako je teško pronaći radnu snagu, a taj problem iz godine u godinu je sve teži. Uz to javlja se i nedostatak poljoprivrednog zemljišta. Radi tih stvari nema nekog prostora za dalje širenje“, istakao je Čurdo.

Govoreći o poslovanju svoga OPG-a Čurdo kaže kako koristi uobičajene poticaje Ministarstva poljoprivrede napominjući kako ta sredstva i njemu, kao i ostalim poljoprivrednicima, iznimno puno znače u svakodnevnom poslovanju. Sredstva iz fondova EU do sada nije koristio jer, kako kaže, obnovu mehanizacije i druge planove završio je prije pojave tih fondova. Zato je ostavio mogućnost djeci kada preuzmu poslovanje OPG-a da iskoriste i EU fondove ako bude potrebe.