Esawij Frej: U Hrvatskoj je moguć suživot

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Potpredsjednik izraelskog Knesseta Esawij Frej posjetio je Vukovar te tom prilikom razgovarao s čelnicima grada kao i predsjednicima Vijeća Mađarske, Rusinske, Srpske i Ukrajinske nacionalne manjine u gradu. Kako je poslije razgovor rekao gradonačelnik Vukovara Ivan Penava tijekom razgovora je bilo riječi o potencijalnim ulaganjima u grad ali i uopće životu u Vukovaru danas.

„Prvo trebamo prepoznati čovjeka među sobom i težiti podizanju standarda bez obzira na to tko je kojeg porijekla, vjeroispovijesti, svjetonazora, spola ili dobi“, rekao je Penava.

U izjavi novinarima Frej je rekao kako je u Hrvatsku došao da nauči više o povijesti nastanka hrvatske države ali i da učine dodatne napore da se pojačaju odnosi između dvije zemlje.

„Svaka nacija ima svoj tužni dio povijesti. Treba znati kako taj tužan i mračan dio shvatiti kao pouku i shvatit kako nastaviti dalje. Vidjeli smo kako je u Hrvatskoj suživot moguć i poslije rata“, rekao je Frej.

U njegovom društvu bio je i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić koji je rekao kako je Vukovar za hrvatski narod simbol obrane Hrvatske 1991. godine i jedna od križnih postaja teškog križnog puta za opstojnost i samostalnost Hrvatske.

Tijekom posjete Vukovaru gosti su razgledali i sustav navodnjavanja tvrtke Vupik d.d. te obišli Spomen dom Ovčara, mjesto masovne grobnice na Ovčari i Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog. Svoj boravak u Vukovaru završili su posjetom Mjestu sjećanja vukovarska bolnica 1991.