Ekonomska škola Vukovar domaćin učenicima iz 6 zemalja

Foto: www.vukovar.hr

VUKOVAR, Kao dio programa Gradimo mostove Eramus + u Vukovaru boravi skupina učenika i profesora iz Portugala, Poljske, Češke, Latvije i Njemačke. Domaćin im je Ekonomska škola Vukovar. Radi se o projektu pod nazivom „Bruecken bauen” (Gradimo mostove) koji za cilj ima upoznavanje drugih zemalja i učenika u tim zemljama. Tom prilikom u gradskoj vijećnici primila ih je zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić koja je učenike upoznala s povijesnim činjenicama kao i gospodarskom situacijom prije i nakon Domovinskog rata.

„Drago mi je čuti da grupe dolaze u Vukovar te da svaki projekt u sklopu svojih aktivnosti predstavlja naš grad u najboljem svjetlu. I mi se stoga imamo mogućnost predstaviti djeci, upoznati ih s onim najboljim što Vukovar nudi te se nadam da će se neki od njih i vratiti”, rekla je Mujkić.

Dodala je kako je izrazito pohvalno što se učenici Ekonomske škole Vukovar uključuju u ovakve i slične projekte koji pokazuju da škola nije samo učenje gradiva u školskim klupama, nego i usavršavanje sebe, ponajprije radom na komunikacijskim vještinama, ali i upoznavajući druge kulture.

Istaknuto je kako su ciljevi projekta razvijanje znanja i vještina učenika kroz timski i dobrotvorni rad, socijalnu inkluziju i integraciju, stjecanje znanja o kulturnom nasljeđu vlastite i zemalja partnerskih škola. Zatim, povećanje jezične kompetencije u njemačkom/engleskom jeziku (tijekom ostvarenja projekta kao i u tipičnim svakodnevnim situacijama učenici komuniciraju na njemačkom/engleskom jeziku) te razvijanje interpersonalnih vještina kao što su kognitivne vještine, stav poštovanja i tolerancije prema drugim kulturama, osjećaj samokritičnosti, realne samoprocjene i otkrivanje vlastitih talenata.