Dvojac iz Gruzije uhićen radi krijumčarenja ljudi

Foto: www.mup.hr

VINKOVCI, Jučer, 14. ožujka u 15 sati, po dojavi o nezakonitom prelasku državne granice dva vozila na području Postaje granične policije Ilok, policijski službenici su se službenim vozilima uputili na mjesto događaja.

Prilikom dolaska ususret jednom od vozila na poljskom predjelu kod Iloka, vozač osobnog automobila je uslijed neprilagođene brzine izgubio nadzor nad vozilom i udario u službeno policijsko vozilo, nakon čega se dao u bijeg no ubrzo je zaustavljen na kružnom toku državne ceste D2 kod Iloka.

Utvrđeno je kako se radi o 22-godišnjem državljaninu Gruzije koji je, u trenutku prometne nesreće, u osobnom automobilu registracijskih oznaka Srbije prevozio strane državljane. Sudionicima prometne nesreće je pružena liječnička pomoć u KBC Osijek i OB Vukovar gdje je utvrđeno kako su u prometnoj nesreći dvije strane državljanke zadobile teške tjelesne ozljede od kojih jedna opasne po život, dok je dvoje stranih državljana zadobilo lakše ozljede, kao i policijski službenik koji je upravljao službenim automobilom.

Nedugo potom, u 15:20 policijski službenici su kod mjesta Ilok zaustavili i drugo vozilo, minibus, također registracijskih oznaka Srbije, kojim je upravljao 48-godišnji državljanin Gruzije, dok su  se u vozilu također nalazili strani državljani.

Oba vozača, državljana Gruzije su uhićena zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma. U službene prostorije policije dovedeni su i strani državljani radi utvrđivanja zakonitosti ulaska i boravka u Republici Hrvatskoj.

Kriminalističkim istraživanjem potvrđena je sumnja kako su 22-godišnjak i 48-godišnjak počinili navedeno kazneno djelo, iz koristoljublja omogućivši stranim državljanima da nedozvoljeno uđu u Republiku Hrvatsku, dok se 22-godišnjaka sumnjiči i za kaznena djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu i Nepružanje pomoći.

Osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske, dok je kaznena prijava protiv njih podnijeta nadležnom državnom odvjetništvu.

Prema stranim državljanima proveden postupak sukladno Zakonu o strancima.