Dubrovčani će od travnja iduće godine otpad dovoziti u Gunju!

Foto: Pixabay/Manfred Antranias Zimmer

DUBROVNIK, GUNJA, Akoje suditi prema najavama iz dubrovačke Čistoće, dubrovački komunalni otpad od travnja iduće godine trebao bi se dovoziti, više ni manje, nego u Gunju i to preko područja Bosne i Hercegovine.

Vijest je to za nepovjerovati ali je istinita. Naime, direktorica Čistoće Dubrovnik Nataša Gabričević rekla je u utorak u Dubrovniku kako se uskoro zatvara dubrovačko odlagalište otpada na Grabovici, a najkasnije do kraja travnja 2017. godine komunalni otpad odvozit će se u Gunju, općinu  u Vukovarsko srijemskoj županiji, javlja Hina.

”Nije slučajno izabrana Slavonija. Vrlo je malo deponija u Hrvatskoj koje mogu primiti određenu količinu otpada. Gunja za naše pojmove nije toliko daleko,  nije to situacija kao u Napulju koji je izvozio u Belgiju. U susjedne zemlje, Crnu Goru i BiH, sukladno direktivama Europske unije ne smijemo izvoziti otpad”, rekla je  Gabričević.

Načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić potvrdio je Hini kako općina Gunja vodi pregovore s gradskim vlastima Dubrovnika  da se njihov gradski otpad prevozi u Gunju i odlaže na tamošnje odlagalište otpada Kraplje,  nedaleko Save, a koje se prema njegovim riječima zatvara krajem sljedeće godine.

“Pregovore o toj temi počeli smo s Dubrovnikom, a oni su još uvijek u fazi da se ne zna ništa konkretno. Dubrovnik ima želju da svoj otpad dovozi na naše odlagalište na kojemu ima mjesta, a mi protiv toga nemamo ništa”, izjavio je Lucić.

Riječ je odlagalištu otpada Kraplja koje se nalazi nedaleko rijeke Save i same Gunje, a koje se prema Lucićevim riječima zatvara krajem 2017. godine, a od Dubrovnika udaljeno je gotovo 500 kilometara.