Dubravko Mataković ovogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo DORF-a

Foto: IHG

VINKOVCI, Dobitnik ovogodišnje DORF nagrade za životno djelo je vinkovački strip autor Dubravko Mataković, a posebno DORF priznanje dobit će Damir Bartol Indoš, izvjestili su organizatori Festivala dokumentarnog rock filma (DORF).

Dubravko Mataković rođen je 1959. u Ivankovu, kraj Vinkovaca. Diplomirao je 1983. godine na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Prvi stripovi mu izlaze 1984. godine u Studentskom listu, zatim Poletu, Mladosti, TEN-u, ljubljanskoj Tribuni, Patku, Večernjem listu i dr. Do sada je objavio 13 strip albuma i dodijeljeno mu je više nagrada za strip. Od 1990. crtao je 10 godina dnevno-politički strip serijal u Nedjeljnoj Dalmaciji, u zagrebačkoj “Panorami”, splitskome “VOX“ i dr. Godine 1994. započinje dječji serijal Super Di u školskom magazinu Smib, a radi ga i danas kao i serijal Desmozgenes u magazinu OK!

Dobitnik posebnog 11.DORF priznanja za doprinos undergroundu je Damir Bartol Indoš. Rođen je 1957. godine u Zagrebu, gdje je diplomirao komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu. Tijekom studija sudjeluje u radu neoavangardne studentske kazališne grupe Kugla Glumište. Sudjelovao je na raznim međunarodnim festivalima u zemlji i svijetu (Eurokaz-Zagreb, Edinburgh fringe festival, Klang arten festival Linz, Franklin Furnace NY, Tjedan suvremenog plesa – Zagreb, Kopenhagen – kulturna prijestolnica Europe 1996, Roskilde festival, Dartington – Exeter…).

U okviru ovogodišnjeg OFF DORF programa posjetitelji će moći pogledati koncerte, nastupe DJ-a, izložbu fotografija i sudjelovati u filmskom kvizu. Izložba fotografija Marija Grobenskog iz Koprivnice bit će organizirana u Primoštenu i Vinkovcima. Svi ljubitelji filma i glazbe sudjelovat će u zabavnom kvizu koji će voditi Mario Kovač.

Glavni filmski program u Primoštenu održat će se od 5. do 9. kolovoza na Iskonovoj festivalskoj plaži, zasigurno jednoj od najljepših na ovom dijelu Jadrana. U Vinkovcima će se DORF program odvijati od 24. do 26. kolovoza u Galeriji fotografije Meraja.