Penava: Nisu stečeni uvjeti za proširenje manjinskih prava; SDSS: Nema dobre volje; Gaća: Ovakvo stanje odgovara i jednima i drugima

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Većinom glasova Gradsko vijeće Vukovara na današnjoj sjednici je usvojilo prijedlog gradonačelnika Vukovara Ivana Penave o „dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara – pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine“. Sukladno tom zaključku u Vukovaru nisu stvoreni uvjeti za proširenje prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru.

„Moj zaključak je na tom tragu da se nisu stekli potrebni uvjeti. To ne smatram mojim mišljenjem, to su činjenice. Nitko me u tome ne osporava. Tražiti od nas u Vukovaru da zaboravimo, stavimo na stranu, idemo dalje. Valjda je 1991. trebala biti prije 2000., 2020., svih godina koje su došle prije. To se nije dogodilo. Tražiti od većinskog naroda, do svih pripadnika nacionalnih manjina, pa i pripadnika srpske nacionalne manjine koji su se stavili na stranu obrane grada Vukovara da sada sve to precrtaju, kažu „ok“ idemo priznati prava koja su potrebna, a mi smo šutjeli 30 godina, 30 godina nas se gazi, ne priznaje pravo i prava najbližem bratu, ocu, susjedu, sinu“, rekao je Penava.

Podsjetio je kako je kako su se u Vukovaru tijekom Domovinskog rata kršila elementarna ljudska prava na život te da za razaranje grada, 3.000 ubijenih, 6.000 građana zatočenih po logorima, silovanja, ubojstva i slično nitko nije odgovarao.

Zamjenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Milaković kazao je kako je kako u proteklih godinu dana, od prošlog raspravljanja u Gradskom vijeću po ovoj točci, do danas nije bilo nikakve komunikacije između gradonačelnika i njega kao zamjenika.

„I to pokazuje kako se nije željelo nešto niti pokušati napraviti po ovom pitanju. Uvjetovati proširenje prava srpske nacionalne manjine potragom za nestalima i istragama ratnih zločina znači da ta prava nikada niti neće biti proširena jer su to stvari koje nisu u dosegu pripadnika srpske nacionalne manjine. S ovim Zaključkom suspendira se i Ustavni zakon jer se taj zaključak stavlja iznad njega“, rekao je Milaković.

Govoreći na ovu temu predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar rekao je kako je i  rasprava po ovoj točci pokazala da nije postojalo dobre volje da se nešto po ovom pitanju uradi.

„Godinu dana je prošlo od prošle rasprave na istu temu i ne samo da se ništa nije promijenilo nego se niti ne pokušava promijeniti. SDSS svakako se neće odreći prava koja su nam Ustavom zagarantirana. Na žalost, već osam godina ne postoji dobra volja da se ovo pitanje riješi. I ne samo to nego se govori i o smanjenu već postojećih prava“, rekao je Kolar.

Članica Gradskog vijeća Vukovara Biljana Gaća (SDP) mišljenja je kako ovakvo stanje odgovara i gradonačelniku Vukovara i vijećnicima pripadnicima srpske nacionalne manjine jer se ništa ne pomjera s mrtve točke.

„Ni jedni ni drugi nemaju stvarnu želju da se nešto promijeni. Najbolji primjer tome je bila Interkulturalna škola Dunav protiv koje su čvrsto bili i jedni i drugi iako bi ona donijela jednu novu vrijednost u grad. Na žalost građani su taoci svih tih priča“, rekla je Gaća.