Drenovci: otvoren poljoprivredni poduzetnički inkubator, prvi u VSŽ

DRENOVCI, Poljoprivredni poduzetnički inkubator, prvi u Vukovarsko-srijemskoj županiji, otvoren je u četvrtak u Drenovcima na zadovoljstvo tamošnjih poljoprivrednih proizvođača koji očekuju kako bi uz pomoć inkubatora mogli unaprijedit poljoprivrednu proizvodnju, a mnogi i započeti s projektima u poljoprivredi.

U sklopu inkubatora nalazi se upravna zgrada sa prostorima za edukaciju i pet ureda za poduzetnike i stručne službe, te višenamjenska hala s izgrađena i opremljena dva edukacijsko proizvodna postrojenja za proizvodnju i preradu voća i povrća te proizvoda iz brašna..

“Poljoprivredni proizvođači će uz pokriće minimalnih režijskih troškova na raspolaganju imati postrojenja u kojima će moći prerađivati vlastite poljoprivredne proizvode te ih uz pomoć stručnih službi pokušati plasirati na tržište”, kazala je direktorica Lokalne agencije za razvoj “Vjeverica” iz Drenovaca Ane Cvitković Komesarović rekavši kako je za pokretanje proizvodnje u inkubatoru ozbiljan interes za sada iskazalo desetak poljoprivrednih proizvođača.

Izgradnja i opremanje inkubatora financirana je s 12,4 milijuna kuna od kojih su 99 posto sredstva Europskog strukturnog fonda, a preostalih jedan posto sredstva Vukovarsko-srijemske županije i Općine Drenovci.

“Ovo je jedan od najboljih primjera povlačenja sredstava u financijskoj perspektivi 2007.- 2013. godine i drago mi je da je dio tih sredstava završio u Slavoniji”, kazao je pomoćnik ministra regionalnog ravoja i fondova EU Damir Hoška.

Po njegovim rijelima, Hrvatskoj se na raspolaganju nalaze ogromna sredstva iz EU fondova, oko 100 milijardi kuna, ali ih do sada nismo iskoristili niti jednu petinu.

“Inkubator je za svaku pohvalu i izuzetno nas raduju ovakvi projekti jer pet novozaposlenih na ovom području je kao 5.000 novozaposlenih u Zagrebu. I u tome je vrijednost ovakvih investicija poglavito kada se grade u ruralnoj sredini”, rekao je vukovarsko-srijemki župan Božo Galić.

Zadovoljan je i načelnik općine Drenovci Jakša Šestić koji je izrazio nadu kako će stavljanje u funkciju inkubatora zaustaviti odlazak mladih ljudi iz drenovačke općine te im pružiti prespektivu ostanka na kućnom pragu.

ĐURO KARALIĆ