Na dječjim vinkovačkim jesenima prodefilirat će 2.500 malih folkloraša

foto: Vinkovačke jeseni

VINKOVCI, Sve je spremno za ovogodišnje Dječje vinkovačke jeseni što se održavaju u sklopu 52. Vinkovačkih jeseni, a koje počinju 8. i traju sve do 17. rujna.

Od 1970. u sklopu ove velike smotre kulturnih, turističkih i gospodarskih dostignuća vinkovačkog kraja, svoje mjesto imaju i mali folkloraši koji u kulturno-umjetničkim društvima učeći od starijih, njeguju i čuvaju od zaborava bogatu baštinu svoga mjesta. Kako bi pokazali što su naučili i uvježbali tijekom godine, te kako su dostojni nasljednici starijih čuvara tradicijskog naslijeđa, mali folkloraši iz svih županija Hrvatske, ali i dijaspore, dolaze na Vinkovačke jeseni gdje su dva dana samo njima posvećena. Što su naučili, mali folkloraši će pokazati u subotu i nedjelju, 9. i 10. rujna. U subotu, na pozornici pod šatorom Vinkovačkih jeseni održat će se prvi dio Međužupanijske smotre dječjeg folklora gdje će programe izvesti 11 dječjih folklornih skupina. Sutradan, u nedjelju, s početkom u 10 sati predvođen konjanicima, konjskim zapregama, mažoretkinjama i limenom glazbom, kreće svečani mimohod dječjih skupina u kojemu će vinkovačkim ulicama i trgovima prodefilirati više od 2500 mališana odjevenih u narodne nošnje mjesta i kraja iz kojega dolaze iz svih hrvatskih županija i to će biti vrhunac ovogodišnjih Dječjih vinkovačkih jeseni, jedne od najatraktivnijih priredbi jesenske manifesta cije u Vinkovcima.

Potom se pod šatorom Vinkovačkih jeseni održava drugi dio Međužupanijske smotre dječjeg folklora gdje će nastupiti također 11 dječjih skupina. Gost programa je dječji pisac i prijatelj djece Mladen Kušec, a voditelji su Marijana Ban i Franjo Ridjan.

„U nedjelju u 10 sati kreće mimohod dječjih folklornih skupina koji kreće ispred PIK-ove zgrade na uglu Zvonimirove i Dalmatinčeve, te prolazi pješačkom zonom, Dugom, Genscherovom i kroz Slavonski sokak do Trga Vinkovačkih jeseni u šator Vinkovačkih jeseni, gdje je drugi dio Međužupanijske smotre. U Mimohodu će biti 24 skupine, sudionika Međužupanijske smotre i 27 malih folklornih skupina iz naše županije. Ponosni smo što su Dječje vinkovačke jeseni zaslužne što je diljem Hrvatske osnovano niz dječjih folklornih skupina. Iz ove su priredbe potekle županijske smotre, a krenula je državna i međudržavna smotra dječjih folklornih skupina“. rekao  je Dario Grčić, voditelj organizacije Dječjih vinkovačkih jeseni.

Podsjetio je kako je ova dječja manifestacija zadnjih 13-14 godina na puno višoj organizacijskoj i umjetničkoj razini, a kao osobitu vrijednost ističe kako su mali folkloraši jamstvo za budućnost Vinkovačkih jeseni, jer većina njih će nastaviti rad u starijim skupinama. Vukovarsko-srijemsku županiju ove godine na Međužupanijskoj smotri, predstavljat će HKGD Dunav iz Vukovara.

AUTOR: Press služba Vinkovačkih jeseni