Disanjem do oslobađanja od stresa

  Disanje je proces kojim opskrbljujemo našu krv kisikom i odstranjujemo ‘smeće’ iz našeg organizma. Postoje dokazi koji upućuju na to da tjeskoba, napadi panike, stalna ili pretjerana zabrinutost te nemogućnost opuštanja imaju veze s nepravilnim, uglavnom plitkim disanjem. Disanje je najlakši i najbrži način oslobađanja od stresa. Što ste manje pod stresom, brže i jednostavnije ćete obavljati svakodnevne poslove. Najvažnije je udisati tako da se iskoristi puni kapacitet pluća (iz trbuha) te izdisati dovoljno polako i koncentrirano da se sav zrak izbaci iz pluća.

  Dubokim disanjem moguće je smanjiti bolove u ramenima i leđima, što je čest problem kod poslova koji uključuju dugotrajno sjedenje u uredu.

  Pravilna tehnika disanja također je važna kod profesionalnog ali i rekreativnog sporta. Ona može uvelike utjecati na izvedbu pojedinih vježbi.

  Ono što je najvažnije da zapamtite prilikom izvođenja bilo koje vježbe je sljedeće – kada vam je najteže (dizanje, guranje, ustajanje, povlačenje), tada izdišite! Ukoliko vježbate u teretani a ne znate tehniku pravilnog disanja tijekom izvođenja vježbi, nemojte se ustručavati pitati stručnjaka za savjet. Taj savjet može spriječiti teške ozljede i oštećenja.

  OSVJEŠTAVANJE PRAVILNOG DISANJA:

  1. Lezite na leđa. Dlan jedne ruke položite na prsnog koša a druge na trbuh.
  2. Dišite normalno kako inače dište te uočite koja ruka vam se pomiče. Pravilno disanje je ono kod kojeg se ruka koja je na trbuhu pomiče a ruka koja je na prsnom košu miruje.
  3. Kako biste postigli pravilno disanje, polako udahnite kroz nos i brojite do 5 dok trbuhom  gurate ruku prema gore.
  4. Zadržite zrak 3 sekunde.
  5. Polako izdišite kroz usta brojeći do 5 te nježno gurajte rukom trbuh prema dolje.

  Preporučam da za početak vježbate 3-5 minuta dnevno svaki dan. Nakon određenog vremena kada takvo disanje usvojite kao normalno moći ćete ga izdržati u kontinuitetu.

  Piše: Lorena Draženović, mag.kineziologije u kineziterapiji

  Foto: Pixabay/Jill Wellington