Probioticima do zdrave probave

  Bakterije su svuda oko nas, a u našim crijevima one su „gazde“. Nevjerojatan je podatak kako je broj korisnih bakterija nastanjen u našem crijevu veći od ukupnog broja stanica u našem cjelokupnom organizmu. Iako zvući zabrinjavajuće, to je podatak koji vas ne mora brinuti. Naravno, postoji nekoliko klasifikacija baterija od kojih možemo istaknuti glavnu podjelu na one patogene (koje uzrokuju bolest) i na one probiotičke (koje održavaju naše zdravlje).

  Probiotičke bakterije djeluju antibiotski, sprječavajući rast i razvoj neželjenih mikroorganizama, bakterija, virusa i gljivica u našem organizmu. One također u našem probavnom sustavu proizvode vitamin K i neke druge vitamine iz B skupine te o njima ovisi sazrijevanje imunosnog sustava.

  Postoje različiti probiotički sojevi koje ne nalazimo samo u jogurtu, već i u ostaloj fermentiranoj hrani kao na primjer u kiselom kupusu, repi, krastavcima, misu, siru, mlaženici, pistaciju, fermentiranoj soji ali i crnom vinu. Upravo to je razlog zašto je baš azijska kuhinja jedna od najzdravijih na svijetu.Prehrana s namirnicama koje daju probiotički karakter može smanjiti ili pak potpuno „izbrisati“ simptome tzv. „nervoznih crijeva“. U periodu koji je pred nama obratite pažnju na svoju prehranu i na zastupljenost probiotika u njoj. Probiotici su iznimno važni za održavanje ravnoteže u našem organzimu te za očuvanje našeg zdravlja.

  Ukoliko niste sigurni kako biste uvrstili probiotike u vašu prehranu, evo i primjera za svaki obrok.

  DORUČAK: Izmiksajte zobene pahuljice, dodajte narezane marelice (ili neko drugo voće), promješajte te ostavite da odstoji 10ak minuta ili još bolje preko noći. U tekući jogurt dodajte jedan vanilin šećer te izmješajte sa zobenim pahuljicama koje ste prethodno pripremili.
  RUČAK: Operite i skuhajte 100g ječmene kaše. Na zagrijanom ulju prepržite glavicu sjecanog luka te dodajte 800g kiselog kupusa. Nakon što propirjate kupus, dodajte 400g suhih rebara te 2 žličice vegete. Zalijte količinom vode dovoljnom da prekrije sadržraj u loncu te kuhajte na laganoj vatri oko 1 sat. Na kraju umješajte 1 žlicu koncentrata rajčice, 300g smeđeg graha (konzerviranog) i prethodno skuhanu ječmenu kašu te kratko prokuhajte.
  VEČERA: U posni sir dodajte kiseli vrhnje i svježi vlasac ukoliko imate. Servirajte sa tunom iz konzerve.

  Piše: Lorena Draženović, mag. kineziologije u kineziterapiji

  Foto: Pixabay