Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.: Predstavljena monografija Zorana Filipovića “1991.”

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, Monografija “1991.” fotografa, pisca i dizajnera Zorana Filipovića predstavljena je večeras u Dvorcu Eltz nakon čega je u Oranžeriji otvorena i Filipovićeva izložba ratnih fotografija. Oba događaja upriličena su u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991..

“Dugo vremena nakon rata nisam dolazio u Vukovar. Kada sam smogao snage i došao prvi put, sreo sam mnoge ljude koje sam sretao 1991., ali i mnogih više nije bilo. Teško je o tom vremenu danas govoriti na pribran staložen i akademski način”, rekao je autor na predstavljanju monografije o kojoj je govorio i akademik Pavao Pavličić.

“Fotografije su sjajne, ali meni je bio posebno zanimljiv tekst i način na koji Zoran Filipović, iz jedne individualne perspektive i bez velikog objašnjavanja političkog konteksta, govori i svjedoči o ratu, a opet cjeli kontekst postaje jasan i razumljiv i onome tko neposredno nije sudjelovao u svemu tome”, rekao je akademik Pavličić.

Zoran Filipović rođen je 1959. godine. Profesionalnu karijeru je započeo u zagrebačkom magazinu “Start” i tjedniku “Danas”. U svojim autorskim knjigama, koje objavljuje u Hrvatskoj i inozemstvu, uglavnom kombinira svoje fotografsko i književno umijeće. Za svoje radove je nagrađivan više puta, a surađivao je i sa svjetski uglednim magazinima, revijama i agencijama. Jedna od njih je i Magnum Photos, gdje je za potpis svojih radova koristio pseudonim ZORO, pod kojim je i danas poznat u svijetu.

Tijekom 1991. godine s fotografskim aparatom obišao je sva hrvatska bojišta, od Vukovara do Dubrovnika bilježeći strahote rata te vodeći dnevnik o svemu onome što je vidio i doživio.