Dan ružičastih majica obilježen u Vinkovcima

VINKOVCI, U vinkovačkoj Gradskoj vijećnici u srijedu je u povodu Dana ružičastih majica održano tematsko predavanje na kojem je upozoreno na potrebu jače prevencije nasilja bilo koje vrste, posebice onoga koje je izraženo i usmjereno prema djeci.

“Statistike govore da je svako četvrto dijete u Hrvatskoj žrtva vršnjačkog nasilja. 27% njih svakog ili gotovo svakog dana doživljava neku vrstu nasilja dok se 16% djece nasilnički ponaša prema drugima. Navedeni podaci upućuju na važnost  razvijanja programa prevencije bilo kakvog oblika nasilja, posebice nad i među djecom”, rečeno je tijekom predavanja koje jeodržano u organizaciji Upravnog odjeal društvenih djelatnosti Grada Vinkovaca.

Predavanju su nazočili zamjenici gradonačelnika Ivan Bosančić i Tomislav Šarić, pročelnik Upravnog odjela društvenih djelatnosti Ivan Gale, educirani stručnjaci,  predstavnici osnovnih škola od petog do osmog razreda te predstavnici vinkovačkog Dječjeg gradskog vijeća.

Dan ružičastih majica utemeljen je kao znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj kanadskoj osnovnoj školi kada je dječak u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od raka dojke došao u školu u ružičastoj majici i postao žrtva nasilja od strane svojih vršnjaka. Međutim, priča je dobila drugačiji epilog jer su se akciji pridružili njegove kolege koje su solidarno s dječakom odjenuli ružičaste majice i sam događaj je dobio globalni značaj a ružičaste majice su postale prepoznatljivi simbol inicijative i kasnije međunarodno priznate obljetnice.

Dan ružičastih majica u Vinkovcima su prigodno obilježili i članovi Foruma mladih SDP-a.

ĐURO KARALIĆ/VINKOVCI.HR